Futbolculuk hayatım olmadı ama Malatyaspor’un maçlarının yanı sıra amatör küme maçlarını izledim yıllarca. 1970’lerin ünlü gazetecisi komşumuz ve kirvem Erhan Kırçuval, oğlu Kerem ile benim amatör maçlarını gazete haberi için yazmamızı salık veriyor, bizi de gazeteci olarak yetiştirmek istiyordu. Erhan kirvemin gazetecilik genleri oğluna geçmiş ki yalnızca Kerem, babası gibi gazeteci oldu. 20’li yaşlarında başbakanlık muhabiri olarak ulusal tvlerde canlı yayınlara çıkmaya başladı.
Amatör küme maçlarını izlemekten başlayarak, kırk yıldır şöyle ya da böyle sporun içinde olmakla, sporda iz bırakanları tanıma fırsatını buldum. Sporda iz bırakanlardan bugünkü konuğumuz Dursun Cumali Sucu.
DURSUN CUMALİ SUCU KİMDİR?
15 yaşında futbola başlayan hem oynadığı hem de çalıştırdığı amatör takımlarla şampiyonluklar yaşayan, Yeşilyurt Belediyespor Kulübünün başkanlığını yaparak satranç ve futbol başta olmak üzere birçok branşta üstün başarılara imza atan başkandır.
2014 yılında Yeşilyurt Belediye Meclis üyeliğine, ardından Özel İdare Spor Kulübünün başkanlığına seçildi. Dursun Cumali Sucu, kulübün adını Yeşilyurt Belediyespor olarak değiştirerek sıfırdan aldığı kulübü dört yılda kurumsal yapıya kavuşturdu.
Yeşilyurt Belediyespor takımını 3. Lige çıkarmakla 16 yıl aradan sonra ilk kez bir Malatya takımını profosyonel lige çıkardı. Satranç takımını kurarak TSF birinciliğine yükseltti.
Masa tenisi ile voleybol takımları 2. Lige yükseldi. Tekvando, basgetbol, güreş ve görme engellilerin çeşitli branşlarında il ve Türkiye şampiyonlukları elde edildi. U 11’den U 19’a dek 400’e yakın sporcu altyapısı ordusu oldu.
SUCU’NUN FUTBOL HAYATI
1970’ li yıllarda Malatya’da üç semt sahası çok rağbet görür, buralarda mahalle maçları yapılırdı. Semt sahalarından biri şimdiki öğretmen evinin arkasında sufellez denilen saha; diğerleri ilk şehirlerarası otobüs garajının yan tarafındaki saha ile Kanal Boyunda Orduevi’nin yanındaki saha idi. Günümüz halı sahalardaki gibi sıraya girilir, burada maçlar yapılırdı. Bu mekanlarda yetişenler amatör takımlarda yer bulurlardı.
Bıyık Necati lakaplı Necati Bayrakçı semt sahalarında gelecek vaad eden sporcuları keşfeder, amatör takımlarda oynamalarını sağlardı. Keşfedilenlerden biri de Dursun Cumali Sucu idi. Bedir Karlıdağ, Es Es Yusuf ve Özkan Akbulut’un çalıştırdığı Malatyaspor’un alt yapı ve A takımında uzun yıllar futbol oynadı. Tekelspor’da oynadığı zamanlar Ankara’da Adalet Bakanlığı’nda işe girdi ama takımla ilişiğini kesmedi. Hafta içi Ankara’da Adaletspor ile idmanlara çıkıp, hafta sonları Malatya’ya gelerek oynadığı Tekelspor takımıyla birlikte şampiyonluk yaşadı.
Futbolu bırakmayı kafasına koyan Sucu, bir gün saunada Sigortacı Keşşaf ve yeni kurulmuş olup futbolcu arayan Kerneksporlu yöneticilerle karşılaştı. Israrlara dayanamayınca futbolu bırakmaktan vazgeçti. Bu dönem ile Kernekspor bir ekol oldu. 1983 - 1984 sezonunda 2. Amatörden, 1. Amatöre namağlup olarak takımıyla birlikte şampiyonluk yaşarken, takımın hem oyucusu hem de hocası idi.
1984’te futbolda jübile yapan Sucu, 1985 de hakemliğe adım attı. Bölge hakemliğinin ardından 1987 yılında klasman hakemliğine terfi etti. 1994 yılında Malatya Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Başkanlığını yaptı. 2000 yılında katıldığı Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Genel Başkanı oldu. 2006 yılında Türkiye Futbol Federasyonu Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu üyesi olarak, 22 ilin bağlı olduğu Doğu Anadolu’nun temsilciliğini yürüttü.
14 yıl hakemlikte Malatya’mızı üst klasmanlarda temsil etti. Hakemliği bıraktıktan sonra İl Hakem Kurul Başkanlığında bir çok hakem yetiştirerek Türk futboluna kazandırdı. Bunlardan biri de halen TFF süper ligde görev yapan Suat Aslanboğa’dır.
İl Hakem Kurulu Başkanlığı zamanında 31 klasman hakemi, 23 klasman gözlemcisi yetiştirerek Malatya’mızın, Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olmasını sağladı.
YEŞİLYURT BELEDİYESPOR SATRANÇ TAKIMINI TSF 1. LİGİ’NE ÇIKARDI
Türkiye Satranç Kulüpler Şampiyonasında Malatya temsil edilemiyordu. Temsil için, ilden en az dört takımın satranç il yarışmasına katılması gerekiyordu. Satranç branşında ilk faaliyete Yeşilyurt Belediyespor’un başlamasının ardından üç kulüp de katılınca il yarışması yapıldı. İl Birincisi olan Yeşilyurt Belediyespor satranç takımı Malatya adına TSF Liglerine katılma mücadelesine başladı.
İl kez katıldığı Türkiye Kulüpler Şampiyonasında ortalarda yer aldı. 2016’da katıldığı ikinci yılında derece yaparak TSF 2. Ligine çıkmayı başardı. 2017 yılında ilk kez oynadığı 2. Lig maçları sonunda kupayı kaldırarak TSF 1. Ligine yükseldi. 2018 yılında ilk kez oynadığı 1. Ligden, süper lige çıkmayı averajla kıl payı kaçırdı.
Kaptan Yusuf Kürüz, Eylül Kürüz, Dila Baloğlu, Ali Özdemir, Doğan Mehmet Koç, İlker Aktaş, Gökhan Kaya, Kaan Aydınçelebi, Süleyman Yalım, Mehmet Ali Kuseyri, Zaur Mamadov ile Gizem Kahya takıma unutulmaz başarıları sağlayan sporcularımızdır. Her yıl Konya’da yapılan bu yarışmalara kafile başkanı olarak katıldığımdan dolayı satranç sporcularımızla güzel günleri birlikte yaşadım. Kupa ve madalyaları Malatya’ya kazandıran sporcularımıza şükranlarımı sunuyorum.
Her maç öncesi ve sonrasında Malatya’daki kulüp başkanımız Dursun Cumali Sucu ile telefon görüşmeleri yaptık. Bu konuşmalarda heyecanı ve mutluluğu birlikte yaşadık.
Satranç takımına yakın ilgisinden ve desteğinden dolayı Dursun Cumali Sucu Başkanıma çok teşekkür ediyorum.
EN BÜYÜK SİVİL SAVUNMA TATBİKATLARINDAN BİRİNİ ORGANİZE ETTİ
Sucu, Ankara’da başladığı Adalet ve İçişleri Bakanlığı memuriyetlerinin ardından Malatya Valiliğine tayin oldu ve Malatya Sivil Savunma İl Müdürlüğü görevine atandı. Memmuriyetinin son yıllarında Türkiye’nin en büyük deprem tatbikatlarından birini organize etti.
Bundan sonrasını Dursun Cumali Sucu’nun anlatımıyla devam edelim.
“2004 yılında ulusal televizyonların canlı verdiği Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük deprem tatbikatını gerçekleştirdik. Malatya Park’ın karşısındaki Sümerbank’a ait işçi evleri yıkılarak yerine Abdullah Gül Parkı (Sümerpark) yapılacaktı. Burayı enkazcıların yıkacağına Sivil Savunma Müdürlüğü olarak biz yıkalım. Malatya Valimiz Osman Derya Kadıoğlu ile görüşerek burada deprem tatbikatı yapılması talebimi sundum. Valimizin, Belediye Başkanı Cemal Akın ile konuşmalarıyla talebimize olur verildi. Biz çalışmalara başladık. “Deprem tatbikatı” için mizansen ve senaryoyu hazırladım.
Sümerbank’a ait yıkılacak 50 adet tek katlı ev vardı. Evlerin kolonlarını boşaltıp, altlarına kalın tahta direkler koyarak evleri sabitledik. Tatbikat anında devrilmeleri için elektrik ve telefon direkleri diktik. Bu direkleri zincirlere kaynak yapıp, zincirin ucunu seyircilerin göremeyeceği uzaklıktaki traktöre bağladık. Tatbikat anında traktörü sürdüğümüzde direkler önce sallanacak, sonra devrilecekti. Uzunca su borusuna çeşitli çaplarda delikler açarak binaların önünden geçecek şekilde toprak altına yerleştirdik.
Boruların ucunu seyircilerin göremeyeceği uzaklıktaki itfaiye aracının musluğuna bağladık. Tatbikat anında itfaiye aracının musluğunu açtığımızda borularda akan sular özel olarak açtığımız deliklerden gökyüzüne doğru fışkıracaktı. Tatbikat izleyicilerinin ve tv kameralarının görmediği arka taraftan binalara ağır tonajlı, güçlü silindir iş makineleri koyduk. Binaların kolonlarını bu araçlara zincirlerle bağladık. Tatbikat anında araçları az ilerletirsek binalar sallanacak, çok ilerletirsek binaların yıkılacağı düzeneği kurduk.
Yemek dağıtımı yapacak, yaralı rolündeki kişilerin tedavilerinin yapılacağı çadırları ve çeşitli araçları, malzemeleri hazırladık. Bunları kamyonlara yükleyerek sahaya yakın bir yerde beklettik. Ağır yaralıları hastaneye taşıyacak helikopteri de yakınlarda bir yere park ettirdik.
Sivil Savunma Teşkilatı başta olmak üzere, MASKİ, TEDAŞ, Jandarma, Belediye, Sağlık ve Emniyet Müdürlüğü görevlileri sahaya yakın bir yerlerde hazır halde beklediler. Görevliler, üzerlerine kırmızı mürekkep dökülen giysiler giydiler. Yüzlerine kırmızı mürekkepler sürdüler.
Okullardan getirilen öğrenciler ile protokol hazırlanan trübünlere yerleştiler.
Deprem ikaz sireninin ötmesiyle, itfaiye, traktörler ve iş makineleri hareket geçti. Telefon, elektrik direkleri ile binalar önce sarsılmaya başladı. Sonrasında direkler ve binalar yıkılmaya, borulardan sular gökyüzüne fışkırmaya başladı. Görevliler koşuşturarak çadırlar kurulmaya, yaralıları çadırlara taşınmaya başladılar. Yemek çadırlarında yemek servisi yapılmaya başlandı. Helikopter sahaya inerek yaralıları alıp hastaneye taşınmaya başladı.
Malatya Sivil Savunma Müdürlüğü organizasyonuyla, gerçeğe en yakın deprem tatbikatı gerçekleştirilmiş oldu. “
2005 yılında emekli olunca sigorta şirketi kurdu. Öğretmen evinin karşısındaki bürosunda eski spor adamı ahbapları eksik olmaz. Bu büroda kimlere rastlamayız ki! Eski spor adamlarından Cengiz İnci, Nurettin Altınörs, Hüseyin Ekmekçi, Yusuf Mor, Demir Öz, İsmail Tekin, Hayati Palancı, Mesut Aslangiray, Mustafa Kartal, Hasan İlhan, Bayram Canpolat, Hakan Er, Önder Akgül, Abuzer Şişman, Şazi Aykanat, Alaattin Toy güzel sohbetleriyle eski günlerini yad ederler. Ne de olsa “Gençler hayalleriyle, yaşlılar anılarıyla yaşar.”
Bir oğlu, bir kızı ve üç torunuyla mutluluğu yakalamış olan Sucu’ya iyi dileklerimizle veda ettik.
Cemal Gürsel Toy
TSF Malatya İl Temsilcisi
|
|
|