Feribot Kazası Yıldönümünde Vefat Edenler Yad Edildi Köprü İsteği Yinelendi

Karakaya Baraj Gölünde Malatya Baskli arasında yolcu ve araç taşımacılığı yapan Feribot'un alabora olması sonucu 13 vatandaşın öldüğü korkunç olayın 21 yıldönümünde Yakınlarını kaybeden Bilal Ergin adlı vatandaştan lokma dağıtımı

Karakaya Baraj Gölünde Malatya Baskli arasında yolcu ve araç taşımacılığı yapan Feribot'un alabora olması sonucu 13 vatandaşın öldüğü korkunç olayın 21 yıldönümünde Yakınlarını kaybeden Bilal Ergin adlı vatandaştan lokma dağıtımı

21 yıl önce meydana gelen Feribot kazası halen hafızalarda yerini korurken Battalgazi İlçesi ile Baski Sahil Köylerinin daha güvenli ve konforlu ekonomik olarak sorununu çözecek Köprü yapımının ne kadar önemli olduğu bir kez daha gün yüzüne çıkıyor.Türkiye'nin ilk iki katlı köprüsü olma özelliğini taşıyacak olan köprü iki il arasındaki ulaşım kolaylaştıracak. Feribot taşımacılığına da gerek kalmayacaktı..

Dönemin Malatya Valisi Ulvi Saran'ın teknik ve fizibilite çalışmaları yaptırtarak olabilir onayıyla projelendirilen Baskil Battalgazi ilçesini birbirine bağlayacak olan Demiyolu üzerine Karayolu köprüsü büyük heyecan yaratmıştı.

Malatya Baskilliler Derneği Yunus Görgün ve Yönetim Kurulunun devamlı gündeme getirdiği, Baskil Fırat Sahil Bandında yaklaşık 80 Köyün muhtarlarının da yapılması isteği o dönemde Elazığlı bazı siyasilerin engellemeleriyle geri kalmıştı.

Küçük ve sığ düşünenlerin oy kaybı olmasın diye engelledikleri Köprü isteği Baskil Fırat Sahil köylülerinin halen isteği ve arzusu olarak dillendirilmeye devam ediyor.

FERİBOT KAZASINDA HAYATINI KAYBEDENLERİN ANISINA LOKMA DAĞITIMI

29 Ağustos ta meydana gelen Feribot kazasında hayatını kaybeden 13 vatandaş için Malatya'da yakınlarını kaybeden Bilal Ergin adlı vatandaş tarafından hem feribot Kazasında hem de Depremde hayatını kaybedenler için lokma dağıttı.

Yoğun ilginin olduğu lokma dağıtımında vatandaşlar ölenlere Allah'tan Rahmet dileyerek dua ettiler. Bir daha böyle can kayıplarının olmaması için de Baskil Battalgazi ilçesi arasında mutlaka Köprü'nün yapılması gerektiğine vurgu yaparak yetkililere seslendiler.

KÖPRÜ SÜRECİNDEKİ GELİŞMELER

Baskil ilçesinden Malatya'ya doğrudan geçişi sağlayacak bir hat olup olmayacağını düşündüklerini anlatan dönemin Malatya Valisi Ulvi Saran” Baskil ilçesi Fırat Sahil Köylerinde yetişen sebze ve meyveler karayolu köprüsü olmadığı için karşıdaki ürünler ve ahali, Kömürhan Köprüsü`nü dolaşarak gelmek zorunda kalıyorlar Bu da uzun bir güzergahın kat edilmesi anlamına geliyor. Malatya'dan Baski Fırat Sahil Köylerine günübirlik gidp gelen insanların sayısı hayli fazla.

Demiryolu köprüsünün, çelik konstrüksiyonun üzerine kaplama yapılarak, üst katını karayolu geçişine uygun hale getirip getiremeyeceklerini düşündüklerini ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Malatya'ya uzmanları davet ettik ve Köprünün projesini tamamladılar.

Yapılan mühendislik hesaplarına göre köprünün ayakları sağlam. Üzerindeki çelik yapı da mukavemete sahip olmakla birlikte ağır tonajlı kamyonların da geçebileceğini dikkate alarak kenarlıklarına takviye yaptık. Köprünün çelik konstrüksiyonunu yeni demir çelik ilavesi ile güçlendireceğiz.

Köprünün üzerine yapılacak olan bir kaplama ile Malatya tarafından ve Elazığ tarafından bir rampa ile iki yönlü ulaşım sağlanacak. Karakaya- Fırat Demiryolu Köprüsünün aynı zamanda karayolu geçişine de uygun hale getirilmesine dönük etüt-proje çalışmaları tamamlanarak projenin Yatırım Programına alınması aşamasına gelinmişti. Çift katlı köprü projesi ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Alp Caner, Rua Mühendislik Genel Müdürü Barbaros Sarıca ile ABD Norwich Üniversitesi'nden Mühendis Nick Marianos tarafından hazırlandı."

Daha sonraki süreçte ise Malatya Valisi Ulvi Saran'ın başka bir göreve tayini ve siyasi engellemeler ile onaylı köprü projesi rafa kaldırıldı. Şimdi ise yeniden yapılacağı günü bekliyor...

Bakmadan Geçme