Arguvan'da Karahüyük Köylüleri Geleneksel Yağmur Duasını Şah Sultan Ziyaretinde Yaptılar

Arguvan Karahüyük Köylülerinin her yıl geleneksel olarak Mayıs ayı içinde yaptıkları yağmur duası Bozan Köyünde bulunan Şah Sultan Türbesinde yapıldı.

PAYLAŞ
Malatya Derin Haber - Kayhan İNCEOĞLU

          Bozan Mahallesinde (Köyü) bulunan Şah Sultan Türbesi’nde Karahüyük Köyü Muhtarı Gani Şahin ve Köylüleri, Armutlu (Kuşu) Muhtarı Mehmet Ali Türker ve Köylüleri ve Bozan Köyü Muhtarı Hatun Yılmaz ve Köylüleri ile birlikte ortaklaşa yapıldı. 


        Uzun zamandan beri ekili alanlara yağmur yağmadığı için yağmur duası yaparak kurbanlarını kestiler. Yağmur yağsa da, yağmasa da yağmur duası Karahüyüklüler tarafından geleneksel olarak her yıl Mayıs ayı içerisinde yapılmaktadır.


       Birlik ve beraberlik içerisinde yapılan yağmur duasına, kısıtlı katılım ve Pandemi süreci nedeniyle, katılımcılara pişirilen lokmalar evlere dağıtıldı.


YAĞMUR DUASI HAKINDA BİLGİ


       Aşağıdaki Yağmur Duası Hakkında bilgi: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Mehmet Ali Özçamur’un araştırmasından alınmıştır.
       Yağmur duasını gerçekleştirmek amacıyla ŞAH SULTAN türbesine gidilir.  Derviş Muhammed’in ve Şah Sultan’ın yaşadıkları bir dönemde beklenen yağmurlar yağmaz. O sırada Anzahar’da bulunan Derviş Muhammed’in yanına bu dilek için giden köylülere , Derviş Muhammed şöyle cevap verir:


       --- Bu iş için benim yanıma keşke gelmeseydiniz. Şah Sultan’ın yanına gitseydiniz. Bu işin anahtarını biz O’na verdik, der.


Bunun üzerine Bozan’daki Şah Sultan’ın yanına gelenler, Derviş Muhammed’in bu cevabını kendilerine aktarırlar. Şah Sultan da gülerek:


       --- Kurban olduğum bu işi de mi benim üzerime yıktı, der. O günden sonra köylülerimiz yağmur duası için hep Şah Sultan’a giderler. Elleri de boş dönmez. Yağmurlar yağmayınca civar köylüler dahi “Karahüyüklüler ne duruyor, Şah Sultan’a gitmiyorlar mı?” diye bir beklenti içinde dahi olurlar.)

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN