Hekimhan Girmana Üretim Kooperatifi Kuruluşunu Tamamladı!

Kurulan ve faaliyetine başlayan Hekimhan Girmana Üretim Kooperatifi Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada Hekimhan Girmana Üretim Kooperatifin kurulduğunu ve tüm yasal işlemlerin bittiğini belirterek faaliyetine başladığı belirtti.

PAYLAŞ

          Hekimhan Girmana Üretim Kooperatifi Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Ali Rıza Özer, Ahmet Aslan, Muzaffer Özer yaptıkları ortak açıklamasında “ Doğal Üretim Kooperatifleri Üretici ile tüketicinin doğrudan bağını  geliştirecek, örgütlü bir tüketici topluluğu olarak şirket, aracı ve tefeci egemenliğinin boyunduruğu altına almaya çalıştığı doğal üretim ve küçük üreticiyi destekleyecek bir örgütlenme ağıdır.

 

       Amacı Emeği ve doğayı değersizleştiren iktidarlar ve sermayenin tükettiği kolektif bilinci, üretim aşamasında yeniden diriltmek, dayanışmayı sağlamak ve doğayı koruyarak insanları sağlıklı gıdayla buluşturmaktır.


 
      Kooperatifler Küçük üreticinin ayakta kalabilmesine katkı sunacak aynı zamanda tüketicinin sağlıklı ve ucuz gıda ihtiyacını karşılayacak üretici-tüketici birliği olarak faaliyet sürdürecek. Kârı değil yaşamı, şirketlerin egemenliğini değil üreticinin bağımsızlığını tüketicilerin sağlıklı ve ucuz gıdaya erişimini, doğal üretimi savunmak, desteklemek ve geliştirmek için kurulmuşlardır… 

 

Hekimhan Girmana Üretim Kooperatifi de bu amaçlar için kurulmuştur. 

 

• Bir Eşiği Atladık; Kooperatifimizin Kuruluşunu Ve Tüm Yasal İşlemlerini Tamamladık.


• Şimdi Onu Elbirliğiyle Büyütmenin Zamanıdır!


• Gelin Ortağımız Olun, Hayallerimizi Birlikte Büyütelim. 

 

       Şimdi yüzümüzü birbirimize, doğamıza, çevremize, yurtiçindeki ve yurtdışındaki çok değerli dostlarımıza döndürme zamanıdır. Daha işin başındayız ama birlik ve beraberliğimizi sağlarsak çok kısa zamanda beklenmedik düzeyde yol alabiliriz.

 

         Büyük kentlerde hızla kurulan ve sayıları giderek çoğalan kardeş tüketim kooperatiflerimiz var. Onlarla görüşmeler halindeyiz. Yeni kurulan kooperatifçilik anlayışında üretim ve tüketim kooperatifleri birlikte davranıyorlar. Biz buralarda üreteceğiz, aradan aracı şirketleri çıkardığımızda onlarda ortaklarına daha ucuz gıda ürünleri temin etmiş olacaklar. 

 

        Sadece bir örnek vermek yeterlidir. Ovacık Kooperatifi kurulmadan önce tüccar köylünün elinden nohutu 3.30 TL’den alıyordu. Kooperatif üreticiden 8.50 TL den aldı, masraflarını, nakliyeyi ekleyerek tüketiciye 10.00 TL’den ulaştırdı. Aynı ürün daha önceleri 18.00 TL den satılıyordu. Kazanan üretici ve tüketici oldu. Soğan üreticiden 60 kuruşa alınıyor, şehirde 5 TL’den satıldı. Artık bir yerde dur demek lazımdı. 

 

       Ülkemizin bugünü ve geleceği ancak kooperatifleşme ile ayağa kalkabilir. Kapitalist şirketlerin aşırı kar uğruna talan edilmedik bir şey bırakmadılar. Tabii ki, bir kooperatifte kar etmelidir. Para kazanmadan bu işi sürdüremeyiz. Ancak amacımız sadece kar etmek değil. Vahşi amaçlar uğruna doğayı, çevreyi, insanı sömüren sermaye şirketi gibi değil. 

 

         Önce doğaya, çevreye, toprağa uyumlu bir üretim yapmalıyız. Toprağın da canı var, onu ilaçlarla zehirlerseniz canı olan içindeki canlılar ölürse verim olmaz, olanda topluma zararlıdır. Şimdi herkes eski günlerin sebze ve meyvesini arıyor. Hepiniz biliyorsunuz, hastalıkların kaynağı zehirli gıdalardır. Biz hem kendimiz hem de çocuklarımız ve de diğer insanlarımız için üretmeliyiz. 

 

          Kooperatifçilik kolay bir iş değil, tıpkı sendika gibi düşünün. Bir yerde birinin bir çıkarı varsa, bir başka yerde birinin de çıkarı bozuluyordur. Bizim yapmak istediğimiz ise toplumsal çıkardır. On yıllardır bireycilik almış başını gitmiş, bencillik toplumu sarmış. Bizlerde bunlardan etkilenmişiz. Zaten zorluk kooperatifi kurmak değil, zorluk onu büyütmekte. Ama bir yerden başlamak durumundaydık. Hekimhan ne kazandıysa birlikte kazandı. Ne kaybetti ise, “senlik, benlikten davasından” kaybetti. 

 

Hekimhan Girmana Kooperatifi Ne Yapabilir?

 

         Her şeyden önce kooperatif bir güç birliğidir. Birlikte üretmek ve nimetlerini herkesin katkısı oranında hakça bölüşmektir. Bölgemiz ve ilçemiz tarımın her çeşidine uygundur. Doğa bize her türlü güzelliği sunmuş.  Bizden önceki büyüklerimiz bu topraklarda neler üretmiş, onları da biliyoruz. Sorun birlikte ayağa kalkmasını bilmekle ilgili. 


        Biliyoruz ki; üretmek yetmez, pazara ulaşmamız lazım. Ürünlerimizi aracının, tefecinin eline düşürmeden ve katma değerli ürün yaparak değerlendirmemiz lazım. Yani ürünlerimiz işlememiz, paketlememiz ve tüketiciye ulaştırmamız lazım. Biz buğdayı, buğday olarak değil. Onu işleyeceğiz. Bulgur, erişte, makarna, un yapacağız. Çünkü buğday 1.80 TL ama bulgur 6.0 TL’dir. Parayı üreterek ve işleyerek kazanacağız.


 
          Hala kendisini bu topraklara ait hisseden tüm dost ve hemşerilerimizi Hekimhan’da örnek bir kooperatif yaratmaya davet ediyoruz.


Biz bağış değil, sizleri ortağımız olmaya çağırıyoruz. Birlikte başladık ve birlikte yürümek istiyoruz. Yasal açıdan bir ortak en az 1 pay, en çok 5.000 pay taahhüt edebilir. Bir pay 100 TL’dir. Ancak  bizim kooperatifte hisse payınız ne olursa olsun her ortağın eşit  bir oyu vardır. Şirketlerde ise “paran kadar konuş” anlayışı vardır.

 

* Hekimhan ve çevresinde tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak,


* Merkezi köylerimizde, Malatya’da ürün işleme atölyeleri ve üretim merkezleri açmak,


* Büyük şehirlerde, ilçelerde satış ve pazaryerleri açarak ortaklarımıza iş olanakları yaratmak  
Hedeflerimiz olsun. 

 

Hekimhan Girmana Üretim Kooperatifi Yönetim Kurulu "

 

Haber: Hatice Serap Karlıdağ

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN