Un Fiyatlarına Fırıncı Esnafı Tepkili

Son dönemlerde Un'a gelen zamlardan dolayı Malatya'da Fırıncılardan da yüksek tepki gelmeye başladı.

PAYLAŞ
Malatya Derin Haber - Kayhan İNCEOĞLU

       Anlamsız şekilde un fiyatlarına zam geldiğini belirten esnaflar son günlerde sık, sık gelen zamlar yüzünden ne yapacaklarını bilemediklerini belirterek Devletten keyfi zamlara dur denmesi isteniyor. Özellikle Açık ekmek diye tabir edilen ve Pide olarak bilinen Malatyalıların çok sevdiği sofralarında vazgeçemediği ekmeğin girdi maliyetlerinin her geçen gün Un zamlarıyla artması vatandaşa da zam olarak yansıyacağa benziyor.


        Malatya piyasasında fırınlara un veren işletmelerin 3 olduğunu belirten Fırıncı esnafı zamlar konusunda birlik eden Un tüccarlarına da " yeter artık her hafta zammı olur " diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.


Un Piyasası 3 Firmanın Elinde


       Malatya Piyasasında Fırınlara un veren toplam 3 firma olduğunu belirten Şerbetçi Köşe Pide Fırını yetkilisi Nusret Çekin her hafta keyfi zamların artık son bulmasını ümit ettiklerini belirterek" Piyasa 3 tane Un Firmasının eline bakıyor. Her türlü zammı ve kuralı kafalarına göre keyfi olarak uyguluyorlar. 


      Her hafta gelen zamlar yüzünden bizlerde bıktık. kendi aralarında söz birliği yapmışcasına una zam yapan firmalar artık bizleri de bıktırdı. Artan girdi maliyetlerinin yüksekliği yüzünden iş yapamaz duruma geldik. Bunlara yetkililerin bir an önce çözüm bulmalarını istiyoruz.


Piyasadaki Unlar Dışarı Menşeli


       Her gelen zamdan sonra tepki gösteren fırıncı esnafı yapılacak zamlarında fırıncı esnafını rahatlatmayacağını belirten Nusret Çekin" Gelen zam direk un zamlarından dolayı 3 firmanın kasasına girecek. Burada çileyi çeken fırıncı esnafı, mağdur olan vatandaş kazanan ise Un Tüccarları oluyor. 


       Bizde diyoruz ki Ne Un'a zam Gelsin ne de Ekmeğe zam. Ekmeğe yapılacak zam şu an Una yapılan zamlarla birlikte erimiş vaziyette. Gelecek zammın fazla bir önemi, kalmadı. 


Kazanan Hep Un Tüccarları


     Un Firmaları artan maliyetlerden kendilerine göre bahsediyorlar ama verdikleri un'un % 70 ine yakını dışarıdan ithal getirilen buğdaydan oluşuyor. Bu yıl daha buğday alımı bile olmadı. Kaldı ki ekin olmadıysa dışarıdan getirdiğin unun fiyatı masrafı belli buna yerli un diyerek zam yapmak kabul edilebilecek bir şey değildir.


      Yetkililerden bu Un zamlarından dolayı gerekli girişimlerin ve denetimlerin yapılmasını istiyoruz. Serbest piyasa sözleriyle bir kaç kişi kazanıyor Fırıncı esnafı ve vatandaş zarar ediyor. Bunu kimse kabul etmez. Vatandaş ile karşı karşıya kalan Fırıncı esnafıdır. Suçlu biz değil her hafta zam yapan Un Firmalarıdır."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN