ÇAT BARAJI - Hamit KİRAZ

ÇAT BARAJI


    Devlet Su İşleri bünyesinde olan Derme Sulama  Birliğinde ilan edilen raporda; 

 

   Daha sezonun başındayız ağaçlara yılın ilk suyu verilmiş barajda su oranı %35  olduğunu söylüyor ve ekliyor suyun tasarruflu kullanılması isteniyor.!!


  
  Doğrudur suyun her zaman her  dönem tasarruflu kullanılması gerekir.

 

    Ancak  böyle olacağını 2008' de Malatya İl Genel Meclisinde Çat barajıyla ilgili vermiş olduğum bir önergede.


   "Giderek artan kuraklık ve suların azalması ilimizin tarımını ve ziraatını olumsuz yönde etkiliyor, bazı tedbirler alamadığımız sürece de olumsuzluklar daha da artacaktır".
    Dediğimizde önergemiz red edilmişti, ancak aradan 14 yıl geçmiş  gözle görülür var olanın dışında  bir tek tedbir alınmamış. 


     Bu nedenle suları azalan barajlara çözüm arayıp, baraj bölgesinde yer altı ve yer üstü kaynaklar varsa baraja aktarılmalı yine bölgelerde kar ve yağmur suların toplanacağı göletler yapılarak sulama döneminde kanallara  verilmeli.

 

      Bu nedenle konu çat barajı olunca bölge de yılar önce devletin yapmış olduğu bu büyük yatırımın, yanı sıra bu barajın suyuna güvenerek vatandaşın yapmış olduğu yatırımı bir olumsuzluk karşısında  insan düşünmek bile istemiyor onun için telafisi mümkün olmayacağı böyle önemli bir konuyu sadece suyu tasarruflu kullanın demek yetmiyor. 


      Susuz toprak ve ağaç tasarrufu bilmez su ister su...

 
      İş işten geçmeden, yer altı ve yer üstü  alternatif su kaynakları araştırmalı ve su kanalları boş bırakılmamalı var olan çat barajın kanalları kapalı hale getirilmeli varsa kaçaklar önlenmeli.


     Yoksa sonu vahim......

 

Hamit Kiraz - 28.06.2021

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
19Ekm

Beydağına Derdimi Döktüm

31Ağs

Hizmet Haktır;

19Ağs

Tek Derdim Hizmetti

08Ağs

Benim Tek Derdim Hizmet; 2 Bölüm

08Haz

Evim Yok Evim...