Haçovalılar Köyüne Sahip Çıktı, - Hamit KİRAZ

Haçovalılar Köyüne Sahip Çıktı,


Kiraz' Doğama, Suyuma, Toprağıma Dokunma'

 

       Geçmişten Haçova'lı büyüklerin gelecek nesillere bıraktıkları birlik ve dayanışma geleneğini,çevreye olan duyarlılığını, yapılacak doğa katliamına karşı birlikteliğini.19 Ağostus'ta, yukarı Haçova Goze Bire yaylasında  yapılması planlanan mermer ocağına karşı gösterdiler. Yurtdışı dahil bir çok ilde 300- 400. kişiyle katılım sağlayarak birlik bareberlik örneğini gösterdiler.


    Haçova Dayanışma Platformunun hazırladığı;

 

         "Doğama, Suyuma, Toprağıma Dokunma" "Doğa Katliamına Hayır" "Vahşi Madenciliğe Hayır " pankartları ellerinde dağa doğru keşfin yapılacağı yere Goze Bire yaylasına  tırmanarak vardık.  Oradan bakınca 500mt. tam üst tepede eskide kalma kale (gözetmek yeri) karşıda; Sinali Yaylası. Aşağıda vadiye doğru; ormanlık meşe ağaçları. Batıda; Fadıl Yaylası, Fadıl Ziyareti.

 

         Güney bitişiğinde; küçük baş  hayvancılığı  geliştirme projesi için yapılan yağışta yağmurdan korumak için çatı sundurma gölgelikler, hayvan sulakları, çobanlara konteyner gibi çalışmaları devam eden Kömür Yaylası. Aslında bir bakıma da  Goze Bire bu yaylaların geçiş noktası,esen havası rüzgarı her canlının nefes aldığı huzur bulduğu yer bu yayladan ne istiyorlar. Bu yapılanlar çok içimizi burkuyor acıtıyor.

 

           Daha önce oralarda yaşamış, ekonomik vb. şartlardan dolayı parçalanmış  gurbete gitmiş köylülerin  burada buluşmasıyla hasret gidermek anılarını  tazelemek bir başka hüzündü. Kimisi buradan gitmeseydik  yaylalarımız talan olmazdı diye hüzünlendi. Bir başkası ben burada çobanlık yaptım burada davar tuzladım, Mermer ocağı açılırsa bir gün olur ki yine köyüme dönersem davarımı nerede tuzlayacam nerede yatıracam nerede otlatacam diye serzenişte bulundu. Bir başkası burada kışın hayvan yemi için çağşır, ot, diken derdim.


              Kimisi dedem buradaydı yaz tatilerinde gelip burada kuzu yaydım. Kimisi ilkbahar mevsiminde göbelek, çağşır, kızılcık, kenger, çiğdem  topladık dedi.Yaklaşık 3-4 saat içerisinde geçmişe yönelik anılar anlatmayla tükenmedi. Keşif heyetine davayla ilgili itiraz gerekçelerini sunan anlatan müdahil avukatlar.

 

         Malatya, Mersin, İstanbul, İzmir dernek başkanları Atalar, İkizce, Ataköy, Cemal Gürsel, Seyituşagı mahalle muhtarları ve köylülerimizin katılımları ile birlik ve beraberliklerini gösterdiler.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
19Ekm

Beydağına Derdimi Döktüm

31Ağs

Hizmet Haktır;

19Ağs

Tek Derdim Hizmetti

08Ağs

Benim Tek Derdim Hizmet; 2 Bölüm

08Haz

Evim Yok Evim...