- Haberler
- Politika
- Ağbaba: Kayısımızı Özbekistan, Kırgızistan, Cezayir, İran Kayısılarına Kurban Etmeyin!
Ağbaba: Kayısımızı Özbekistan, Kırgızistan, Cezayir, İran Kayısılarına Kurban Etmeyin!
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada Malatya'nın tarım alanındaki sorunlarını dile getirdi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada Malatya’nın tarım alanındaki sorunlarını dile getirdi.
Ağbaba Malatya’nın dünyanın en güzel kentlerinden birisi aynı zamanda dünyanın en güzel tarım ürünlerinin de üretildiği kentlerden biri olduğunu belirterek başladığı konuşmada, “Sadece kaysımız değil Yeşilyurt ve Gündüzbey bölgesinde"dalbastı kirazımız" var, kavunumuz var, elmamız var, fasulyemiz var; Hekimhan'dabelki dünyanın en güzel cevizi var, çilek var, nar var, pancar var ama olmayan bir şey var: O da su.
Hâlâ sulama problemini çözebilmiş değiliz. Milletvekili olduğum günden beri gündeme getirmeye çalışıyorum, şehrin bazı bölgelerinde insanlar kanalizasyon suyu borularını kırarak mahsullerini sulamaya çalışıyorlar, bu da bugüne kadar çözülmeyen bir sorun.”Dedi.
Altın değerindeki ürün göz göre göre yok oluyor
Malatya'da 8 milyon civarında kayısı ağacından yaklaşık 350 bin ton yaş, 110 bin ton kuru kayısı elde edildiğini, Dünyada kuru kayısı üretiminin yüzde 85'ini Malatya’nın karşıladığını, ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 500 milyon dolar katkıda bulunduğunu kaydeden Veli Ağbaba, “Kayısıyla ilgili problemler de çözülebilmiş değil.
Kuru kayısıda son dönemlerde iklim değişikliği ve ilkbahar erken yağmurları nedeniyle ortaya çıkan Monilya hastalığı var. Monilya hastalığıyla rekolte ve kalite kaybı yaşanıyor. Kayısı üreticileri Monilya ilacını zamanında ve kurallarına göre artırmalarına rağmen yağışların ara vermemesi nedeniyle meyvelerini kurtaramıyor. Her yıl başka bir sebeple altın değerindeki bu ürün göz göre göre yok oluyor.” dedi.
TARSİM SİSTEMİNDEN MALATYALILAR MEMNUN DEĞİL
Ağbaba, “Üreticiler ürettikleri üründen memnun değil. Don, dolu, fizyolojik dökülme, Monilya hastalığıderken kayısı üreticilerinin yüzü gülmez oldu. Kayısının tutmamasına bazen "fizyolojik" diyorlar, bazen "psikolojik" diyorlar; "Kendi intihar etti." diyorlar falan ama TARSİM'in çiftçinin lehine düzenlemeleri yapması lazım.
TARSİM sisteminden Malatyalılar memnun değil, yaptıran da memnun değil, yaptırmayan da memnun değil. Yani çok çeşitli bahaneler üretilerek TARSİM Malatya'nın kayısına gereken değeri vermiyor. Bunu da Sayın Bakan, sizin dikkatinize sunmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
BAKANLIK ENKAZ ALTINDAKİ KAYISIYI ALMALIYDI
“6 Şubat depremini yaşadık, defalarca Toprak Mahsulleri Ofisine ulaşmaya çalıştım, Tarım Bakanlığı maalesef Malatya çiftçisinin sesini duymazdan geldi” diyerek konuşmasını sürdüren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba “Toprak altında - enkaz altında kalan kayısı alınmalıydı. Toprak Mahsulleri Ofisini aramama rağmen bir çözüm olmadı, keşke bunun da bir değerlendirilmesi yapılsaydı.” İfadelerini kullandı.