AKÇADAĞDER'in Kayısı Konusundaki Konuğu TZOB Koordinatörü Yunus Kılınç Oldu

AKÇADAĞDER Yönetimi Kayısı'nın Sorunları ve Çözüm Önerilerini İstişare İçin TZOB Koordinatörü Yunus Kılınç'ı Ağırladı

AKÇADAĞDER Kayısı'nın Sorunları ve Çözüm Önerilerini İstişare İçin TZOB Koordinatörü Yunus Kılınç'ı Ağırladı

Yeşilçam sosyal tesislerinde AKÇADAĞDER Genel Başkanı Murat Maskar ve Genel Sekreter Tuğba Farımaz ile birlikte Yönetim Kurulu üyeleri Türkiye Ziraat Odaları Birliği Koordinatörü, Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç'ı ağırladı.

Genel Başkan Murat Maskar yaptığı açıklamasında” Akçadağ Dayanışma Derneği Genel Merkezince Malatya Ziraat Odaları il Koordinatörü Sayın Yunus Kılınç Başkanımızi misafir ederek Kayısı ile ilgili Basın açıklaması gerçekleştirdik. Önemli ve Malatya'nın Sarı Altın Kayısının özel bilgilerini bizlerle paylaştı.

“KAYISI ÜRETİCİLERİ PERİŞAN ve SAHİPSİZ” NERDE MALATYA'NIN SAHİPLERİ”

“Depremin vurduğu bir kentte bir önemli problemimiz dünyaca meşhur kayısımız, kayısı da maalesef çok zor günler geçiriyor“ Toplam kayısı rekoltemiz 107 bin ton civarında açıklanmış durumda, Malatyalı üretici diyor ki: “Kayısımız maalesef ayakaltı oldu.” diyor.

6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkisini iliklerine kadar hisseden Malatya şimdilerde ise Dünyaca ünlü tescilli Kayısımız sahipsizliğinin faturasıyla 2.ci depremleri üreticiler ve kent yaşıyor.

Geçen yıl sarı kayısı 160 TL'den, gün kurusu 220 TL'den alıcı bulurken bu yıl şu an pazarda 100 ila 140 TL arasında alıcı buluyor. Enflasyon TÜİK'e göre yüzde 71 ancak bizim kayısımızın fiyatı düşmeye devam ediyor.

YETKİLİLER NEREDE? TMO NEREDE? VEKİLLER NEREDE?

Eğer bu enflasyona göre hesaplarsanız, sarı kayısının 220 TL, gün kursunun 310 TL olması lazım. Toprak Mahsulleri Ofisinden de Tarım Bakanlığından ne de milletvekillerinden maalesef ses çıkmıyor. Sayın vekillerimiz sanki başka illerin milletvekilleri gibi, kayısıyla ilgili bir şey konuşmuyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi 2021 yılında büyük bir gösteriyle “Kayısı alacağız.” dedi, bir sefer aldılar, ondan beri kayısı almıyorlar hatta depremde “Enkazın altındaki kayısıları alın.” diye çağrı yapıldı, maalesef almadılar.

1 KİLO KAYISI GEÇEN YIL 8 LİTRE, BU YIL 3 LİTRE MAZOT EDİYOR

Kayısıyla ilgili tedbirleri almak lazım yoksa Malatyalılar alın terlerinin karşılığını alamayacaklar. Depremden zarar görmüş Malatya'da insanları tutan şeylerden biri de kayısı, insanlar kayısı bahçeleri nedeniyle ikamet ediyorlar; bunu da dikkatlerinize sunmak istiyorum.”.

“TARSİM” DİYE BİR PROBLEMİMİZ VAR.

“Bir de “TARSİM” diye bir problemimiz var”, “ Maalesef hem Toprak Mahsulleri Ofisiyle ve TARSİM'le ilgili çiftçilerimin başı büyük belada. Bu yıl 650 metre ile 1.000 rakımı arasında kalan ova bölgelerinde ürün kaybı var, ürün miktarı yüzde 30 civarında.

Bu yıl değişik zamanlarda ve yerlerde fırtına kayısı ağaçlarını kökünden söktü, dallarını kırdı, olgunlaşmamış kayısıları yere serdi. Meydana gelen fırtınada dökülen kayısıların bir kısmı olgunlaşmamış, islime verilmez, gün kurusu olmaz.

Olgunlaşmamış olanların bir kısmı yere düştüğü için parçalanmış durumda. Bu durumda, dökülmüş olan kayısıların ancak üçte 1'i kurtarılacak ancak TARSİM eksperlerinin Malatyalı üreticilerden intikam alırcasına canı yanmış üreticiye yerdeki ürününü alıp islime atmasını tavsiye ediyor.

TARSİM'in bu zararı karşılayamayacağını söylüyor; sudan sebeplerle üreticiye ret veriliyor. Komşu il Elazığ'ın Baskil ilçesinde TARSİM bu sorunları üreticilere yaşatmıyor. Sadece Malatya'da bu sıkıntının olmasının arkasında nelerin yattığını da kamuoyu çok merak ediyor. Yaşanan iklim değişikliği nedeniyle TARSİM mutlaka yönetmelik değişikliğine gitmelidir.

Mevcut sözleşme esaslarında yer almayan yeni zarar türleri ortadayken bu sorunun inatla çözülmek istenmemesini de anlamak mümkün değil. Adeta Malatya cezalandırılmaya çalışılıyor.

SULAMA SORUNU BAŞLI BAŞINA DERT

Malatya'nın bir çok yerinde halen sulama suyu büyük problem. Hâlâ sulama sorunumuz çözülebilmiş değil. Yetkilileri göreve özellikle vekilleri üreticiye sahip çıkmalarını bekliyoruz. Maalesef Malatya'nın sesini duyan yok ama inatla herkes duyuncaya kadar deprem bölgesinde zarar gören Malatya'nın sesi olmaya, kayısının sesi olmaya hep birlikte devam edeceğiz.”

TZOB BÖLGE KOORDİNATÖRÜ KILINÇ” KAYISI MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Bölge Koordinatörü Yunus Kılınç basın açıklamasında” AKÇADAĞDER Genel başkanımız Sayın Murat Maskar ve yönetimi Malatya kayısı üreticisinin yaşadığı pazarlama ve depolama sorununu istişare etmek ve çözüm yolları konusunda bizleri davet ederek bilgilendirme yaptık.

Akçadağ Dayanışma Derneği Genel merkezin tüm yöneticilerine çiftçiye olan destek ve yaklaşımlarını dolayı üreticimiz adına teşekkür eder başarılar dilerim

Tabi ki Kayısı dedik. Kayısı Malatya'mız için her şey. Ekonomimize katkısı olduğu gibi istihdama da çok katkısı olan ve dünya çapında rakibi olmayan bir ürün.

Biz bu çabaları sarf ederken aslında biz asli görevimizi yerine getiriyoruz. Şimdi biz buradaki yaşanan sıkıntıları neden biz ticaretçi ve ihracatçı arkadaşlarımızla, kardeşlerimizle tartışma yaşıyoruz?

Geçen yıl herkesin malumu herkesin önünde Özbekistan, İran, dış ülkelerden kayısılar memleketimize geldi. Bu konu sizinde akrabalarınız tanıdıklarınız vardır, kimin deposuna girdi ne oldu nerden çıktı biz hepsini biliyoruz.

Biz bunu açıkladığımız zaman Borsa Başkanımız” hayır bu söylenti kayısı gelmiyor” dedi. Sayın valimiz ersin yazıcı ve Borsa başkanıyla otururken” madem Sayın Valim gelmiyorsa çıkarsınız açıklama yaparsınız dersiniz ki bu ile kayısı gelmiyor. Dışarıdan Kayısı gelmedi bunlar söylentidir dersiniz ama çarşıya çıktığınızda da hesabını yapın dedim.

Hayır dedi ben öyle bir açıklama yapamam. E Hani gelmemişti. Tarım Bakanına gittik Sayın Cumhurbaşkanımız 14 Mayıs Dünya çiftçiler gününde bizi ziyaret edeceklerdi. Tarım Bakanımız ve Çalışma Bakanımız önden geldiler bir çay içiyorduk Cumhurbaşkanımızın gelişini beklerken” Sayın Bakanım biz dünya Kuru Kayısı birincisiyiz. Dünyada 5 Milyon ton yaş kayısının 750 bin Ton kayısı ile 650 bin tonu Malatya % 85 kuru Kayısı 115 ülkeye gidiyor.

Yetmiyo rmu da siz dışarıdan ithal kayısı getiriyorsunuz? “ diye ben sordum. Tarım Bakanımız da biz kayısı ithalatımız yoktur, Kayısılar kaçak giriyor dedi. Biz bunu iğdelerken araştırırken soruştururken bizde derler ki Kürdü konuştur şahidi beraberdir.

Değerli Borsa Başkanımız yapmış olduğumuz yaş kayısı yarışmasında Belediyede bir panel düzenlendi, Bu panelde bize konuşma vermemişlerdi ama bir çok kişiye bizim harici diğerlerine konuşma vermişlerdi. Borsa Başkanı şunu söyledi Sayım valim dedi bir sürü hakarete maruz kaldık dedi. Malatya Üreticisi dedi bizi eleştirerek dışarıdan kayısı geldiği söylendi. Bunlar söylentiydi dedi.

Konuşmanın sonunda ise Sayın valim hakkımızda hayırlı oldu dedi. Özbek kayısıları gitti Yüzde 80 i geri döndü dedi. Onu deyince bende söz hakkı istedim moderatör söz hakkı vermemesine rağmen bende 7 dolara satılan kayısımız çiftçiye 80 lira teklif ediliyorsa onları koruyanlar suçlu dedim.

Yetmiyormu da siz dışarıdan ithal kayısı getiriyorsunuz diye sordum. Büyükşehir Belediye Başkanımızın huzurunda. Doğru olacağız, düzgün konuşacağız. Şimdi Yunus Kılınç konuşuyor niye konuşuyor? Çünkü Yunus Kılınç'ı kimse satın alamaz. İkincisi ya doğru dürüst görevimizi yaparız ya da bırakırız.

KILINÇ” FAKİR FUKARANIN HAKKINI YEDİRMEYİZ”

Bu Malatya'mızın ekmeği, Fakir Fukaramızın ekmeği Özbekistandan, Kırgızistandan, İran'dan gelen kayısılar sizin hudayı kayısılar. Onun adına zerdali derler. Onu islim yapsalar da, karıştırsalar da Avrupa yutmaz onu. Malatya'nın şekerpare'si olacak. Avrupalı bunu çok iyi biliyor.

Onun için de coğrafi işaret belgesi verdiler. Biz bu mücadelemize devam edeceğiz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar ile paylaştık, beraber Sayın Cumhurbaşkanımızdan randevu aldık, gittik, görüşme öncesi Cumhurbaşkanı yardımcısı sayın Cevdet Yılmaz ile görüştük ve Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız bu Kayısı Stratejik ürün müdür üründür, Bu kayısı TMO'nun listesinde var mıdır? Yok mudur? Bu Kayısı Avrupa Coğrafi işaret belgelimidir, Belgelidir.

Biz büyük bir deprem geçirdik. Biz bu kayısımızı Sac içerisinde olan konteynırların içine koyduk. Yarın bu kayısı bozulursa Kayısı üreticisi vatan haini ilan edilir mi edilir. O zaman neden duruyorsunuz? Bu kayısıyı ne zaman alacaksınız?

TMO Listesinde olan tüm ürünleri alırken Kayısıyı neden almıyor. Almıyor mu yoksa aldırmıyorlar mı? Ben bunu sordum. Sayın Cumhurbaşkanımızla görüştük konuyu arz ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızda yanındakine yarın tarım bakanını yanıma çağırın dedi. Beni Tarım il müdürü aradı. Dedi ki Akçadağ yolu kapatmaya çalışıyormuş. Bir istihbarat aldık başkanım bunu ne yaparız.

Dedim ki TMO Alımı yapana kadar biz durmayacağız. Bu iş devam edecek. Hemen bakanlıkla görüştü Başkanım lütfen bakanlık öyle bir eylem istemiyorlar bakanlık hızlandırmışlar bugün yarın açıklayacaklar dedi.

Hangi şartlarda ne kadar kayısı alınacağını ne yapılacağını çalışmasını hızlandırmışlar. Hangi Parti de hangi siyasette olursanız olun Ağlamayana meme vermiyorlar. Ağlayacaksın. Niye Fındık alınıyor, Çay alınıyor üzüm alınıyor, incir alınıyor hatta zeytin dahi alınıyor. TMO Neler almıyor ki. Listede ismi olduğu halde Kayısı alınmıyor.

Bizim mücadelemizle TMO Bir yıl 21 lira fiyatla alım yaptı. Bizim ihracatçılarımız sağolsun 30 a kadar çıktı. TMO nun sokulmasını istemiyorlar. Bugün 150 lira taban fiyat belirleyeceksiniz. Bunun da pazarlığını yaptık. 130 dediler bizde hayır Malatya Çiftçisi 150 den aşağıyı kabul etmez dedik. Varsayalım ki 130 açıkladı. Tüccarımız 150 ye alacak ve TMO ya kaptırmayacak.

Tüccar ve İhracatçı TMO nun almasını istemiyor. Bizde her yıl TMO nun alması için mücadele edeceğiz. Depolarımız yetersiz. 11 Bin ton Kayısı kapasiteli Gerekirse daha büyük depoları yapacağız. Ama bu çözüm olmayan bir iş değil TMO Alrse daha büyük kapasiteli depolar inşa edebilir. Fakat biz şunu öğrendik, Devletin desteğinin olmadığı ürününün olmadığı hiçbir işte Üretici para kazanamaz.

Keşke vekiller arasında birlik beraberlik olsa, Bir araya gelseler, 2 yıl içerisinde 2 vali gitti. Bunlar Malatya'mız için hepsi eksidir. Bunların hepsinin sebebi siyasettir. Ahmet'in evi yıkılsın, Mehmet'in evi kalsın olmasın. “

Yorumlar 4
malatyalı 16 Ağustos 2024 08:17

baskanım yunus kılıç tavizsiz adamdır. sizi de tebrık ederiz. iyiki varsınız

ERHAN 16 Ağustos 2024 06:57

Malatya'nın önemli geçim kaynağı Kayısıdır. AKÇADAĞDER i Kutlutyorum. Yunus Kılınç kendini Malatya Çiftçisine adamış Kayısıyı düşünen bir isim. Malatya ikinci büyük depremi Kayısıda yaşıyor. TMO Almadığı takdirde tüccar perişan edecek Kayısı para etmeyecek.

Kamil koc 16 Ağustos 2024 01:19

Tebrik ederim baskanim iyiki varsınız

Kazım 16 Ağustos 2024 00:56

Derneğimizi tebrik ediyorum.

Bakmadan Geçme