Başkan Sami Er' Vizyonumuz Planlı Sağlam ve Güvenli Bir Şehir İnşa Etmek'
'Amacımız yeni bir Malatya inşa etmek. Planlı, altyapısı güçlü, binaları sağlam, çok merkezli, ulaşımı kolay, kimlikli, çevreci ve temiz, sosyal ve kültürel zenginlik içinde, huzurlu ve güvenli bir şehir inşa etmek. Vizyonumuz budur.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Meclis Toplantılarının V. Birleşimi Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'in Başkanlığı'nda Büyükşehir Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.
Mazeret dilekçelerinin okunmasının ardından, 26 Kasım 2024 tarihli toplantıda alınan karar özetleri de okunup kabul edildi. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkan Sami Er, göreve geldikleri ilk günden bu yana yaptıkları hizmet ve yatırımları bir sunumla anlattı. Öte yandan Büyükşehir Belediyesinin 2025 Mali Yılı Bütçesinin 13 milyar 500 milyon lira olduğunu ifade eden Başkan Er, yatırım ve hizmetlerin de hızlı bir şekilde devam edeceğini sözlerine ekledi.
Gündem maddelerine geçmeden önce bir konuşma yapan Başkan Er, “Malatya Büyükşehir Belediyemizin 2025 yılı bütçesini görüşmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Bütçemizin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Bildiğiniz üzere 2024 yılı mahalli idareler seçiminde Başkan adayı olarak seçimlere girdim ve hemşehrilerimizin teveccühü ile Başkan seçildim.
Bu vesileyle başta Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve bana oy versin vermesin, iradesini sandığa yansıtan her bir hemşehrimize en kalbi şükranlarımı sunuyorum.
22 ay önce asrın felaketi kabul edilen yıkıcı bir deprem yaşadık. Depremden en çok etkilenen, şehirlerden biriydik. Şehir merkezi ve ekonominin kalbi durumundaki çarşımız yerle bir oldu. 1.263 can kaybımız oldu. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına sabırlar diliyorum. Canları telafi edemeyiz ama maddi kayıplarımızı el birliğiyle yerine koyabiliriz” dedi.
HEM MADDİ HEM İNSANİ ONARIM FAALİYETİ İÇERİSİNDEYİZ
Konuşmalarının ardından hizmet, yatırım ve projelerinden bahseden Başkan Er, “Hatırlarsanız seçim kampanyası döneminde sürekli iki temel hususun altını çizdim. Öncelikli hedeflerimizden birisi, konteynerlerde yaşayan binlerce insanımızı bir an önce kalıcı konutlarına ve işyerlerine kavuşturmaktı.
İkincisi ise, yakınlarını kaybetmiş, düzeni sarsılmış, psikolojisi bozulmuş insanlarımızın maneviyatını güçlendirmekti. Yani hem şehrimizi hızla imar edeceğiz, maddi kayıplarımızı süratle telafi edeceğiz, hem de moral ve motivasyonla normale dönüşü sağlayacağız dedik. Allah'a şükürler olsun ki, bu sözümüzü yerde bırakmadık.
Bir yandan kalıcı konut ve işyerleri inşaatını hızlandırdık, diğer yandan vatandaşlarımızın en insani ihtiyaçları olan, ruhuna ve gönlüne dokunan manevi ihtiyaçları karşılamak için elimizden gelen çabayı sarf ettik” dedi.
VİZYONUMUZ PLANLI, SAĞLAM VE GÜVENLİ BİR ŞEHİR İNŞA ETMEK
Malatya'yı daha yaşanabilir hale getirmek için gece gündüz demeden çalıştıklarını ifade eden Başkan Er, “Amacımız; yeni bir Malatya inşa etmek. Planlı, altyapısı güçlü, binaları sağlam, çok merkezli, ulaşımı kolay, kimlikli, çevreci ve temiz, sosyal ve kültürel zenginlik içinde, huzurlu ve güvenli bir şehir inşa etmek. Vizyonumuz budur.
Göreve başladığımda belediyemizin içinde bulunduğu mali durumu sizlerle paylaşmıştım. Borç batağında bir belediye devraldık. Bunu kesinlikle bir yakınma, bir dert yanma olarak algılamayın, sadece bir durum tespiti olarak sizlerle paylaşıyorum. İştirakler dahil konsolide borcumuz 17,5 milyar liraydı. Yani eski ifadeyle tam tamına 17,5 katrilyon.
Bu devasa borç yükünün yanı sıra seçim öncesinde işe alımlar devam etmiş ve mali tablo daha da ağır hale gelmişti. Belediyemizin bırakın yatırım yapmasını, borcunu ve personel maaşını ödeyecek durumu yoktu. Bütçe açığı aylık ortalama 200 milyon liranın üzerindeydi. Şehrimizin ekonomisi depremle yerle bir olmuşken, bir de bunun üzerine belediyemizin kötüleşen mali tablosu eklenmişti. Biz mazerete sığınmayız, hizmet için varız.
Mevcut tabloyu iyileştirmek ve belediye hizmetlerinin devamını sağlamak zorundaydık. İlk olarak borç erteleme sürecini başlattık. Bunun için Ankara'da bir dizi görüşmeler yaptım. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek ile ve Bankalar Birliği'yle, kredi veren banka yönetimleriyle görüşmelerde bulundum. Büyük uğraşlar sonunda üç bankanın kredi borcunu bir yıl ertelemeyi başardık. Bu erteleme bize biraz nefes aldırdı. Maaşları ödeyebildik” dedi.
REFERANS FAİZİ + %15 OLAN KREDİ FAİZİNİ REFERANS +%3'E İNDİRDİK
Sözlerine devam eden Başkan Er, “Burada şu hususun altını çizmek istiyorum. Yapılandırma öncesinde referans faizi artı 15 puan (TLREF+15%) civarında olan faiz yükünü, yapılandırma ile referans faizi artı 3'e çektik. (TLREF+3%) Bu hiç şüphesiz çok önemli bir olay. Değişken faizli bu krediler, faiz oranlarının düşmeye başlamasıyla taksitlerdeki faiz yükü de azalacaktır” dedi.
DIŞ KAYNAK VE HİBE FONLAR GETİRDİK ANKARA TEMASLARIMIZLA YENİ KAYNAKLAR ELDE ETTİK
Malatya'yı yeniden inşa ve ihya etmek için sürekli ilgili bakanlıklarla istişare halinde olduğunu belirten Başkan Er, “Elbette borç ertelemesi Malatya'mızın acil çözüm bekleyen sorunları için tek başına yeterli değildi. Depremin yaralarını hızla sarmak için kaynak bulmak ve yatırımlar gerçekleştirmek zorundaydık.
Bunun için bir ayağım hep Ankara'da oldu. Sayın cumhurbaşkanımızla görüştüm. Malatya'mızın içinde bulunduğu durumu kendilerine arz ettim. Bu arada başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız olmak üzere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızla, İçişleri Bakanlığımızla, Gençlik ve Spor Bakanlığımız ve Kültür Bakanlığımızla bir dizi görüşmeler yaptım. Bu görüşmeler neticesinde elde ettiğimiz ve tamamı hibe olan dış kaynak temin ettik. Sadece AFAD'dan 1 milyar lira yardım aldık” dedi.
DEVAM EDEN VE YENİ BAŞLAYACAK OLAN YATIRIMLARIMIZIN TUTARI 15 MİLYAR LİRAYI BULUYOR
Başkan Er, birçok alanda yatırımlar yapacağını söyleyerek, “Kentsel dönüşümden, altyapıya, içme suyundan arıtmaya, tarımsal hizmetlerden çevre projelerimize, ulaşımdan sosyal ve kültürel yatırımlara kadar geniş bir alanda yaptığımız ve yapacağımız yatırımların 15 milyar lirayı bulduğunu belirttim. Bu büyük kaynağı bütçe dışında ve Ankara temaslarımız sonucunda elde ettik” dedi.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANIMIZ MURAT KURUM'DAN BÜYÜK DESTEK ALDIK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un Malatya'ya katkılarından bahseden Başkan Er, “Şehrimizde TOKİ ve Emlak Konut'un hummalı bir faaliyeti var. Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Fahri hemşehrimiz Sayın Murat Kurum'un göreve gelmesiyle Malatya'mızda işlerin hızlandığını memnuniyetle müşahede etmekteyiz.
Bu vesileyle sayın bakanımıza huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Meclisimizin kendisine fahri hemşerilik beratı vermesinin anlamlı olduğunu düşünüyorum. Ben de geçmişte TOKİ Başkan yardımcısı olarak görev yapmış bir kardeşiniz olarak, tecrübemi, bilgi birikimimi ve bağlantılarımı şehrimizin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıyorum” dedi.
GÖREVE GELDİKTEN SONRA KONUT İHALELERİ HIZLANDI
Göreve geldiği günden bu yana konut ihalelerinin büyük bir ivme kazandığını sözlerine ekleyen Başkan Er, “Göreve geldiğimde sadece iki ihale yapılmış durumdaydı. Merkez Çarşı ve Saray Mahallesi ihalesi dışında bir şey yoktu. Yani ihalesi yapılan Konut ve işyeri sayısı 1.873'tü. Bugün itibariyle ihalesi yapılan konut ve işyeri sayısı 60 bin 708'dir. İhalelerde sona yaklaşıyoruz. Yine bugüne kadar konut teslimi için 4 kura çekimini gerçekleştirdik. Böylece 17 bin 438 hak sahibine konutlarını teslim ettik. İnşallah birkaç gün içinde 1780 konutumuz için bir kura daha çekilecek” dedi.
YOL, VİYADÜK VE ULAŞIM ALTYAPISINI GÜÇLENDİRME YATIRIMLARINI BAŞLATTIK
Beylerderesi'ne ikinci viyadüğün yapılacağını ifade eden Başkan Er, “Merkezde, yeni yerleşim yerlerinde ve kırsalda devasa bir altyapı faaliyetini yürütmekteyiz. Kentin batı ve doğu yakasında ileride bir merkeze dönüşecek olan yerleşimlerin sayısı artıyor. Buralarda içme suyu, kanalizasyon ve arıtmaları hızla devreye almamız gerekiyor.
Hem doğu hem de batı yakasında yolları açıyoruz. Bu bakımdan önem taşıyan Beylerderesi geçişini ikinci bir viyadükle takviye ediyoruz. Burada sadece bir köprü inşa etmiyoruz aynı zamanda 5,5 kilometrelik bir yolla ikizce ve Adıyaman yolu bağlantılarını sağlıyoruz” dedi.
YOLLARA 951 MİLYON LİRA HARCADIK
Kuşak yollarında çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyleyen Başkan Er, “Kısa bir süre sonra inşallah Kuzey kuşak yolunu ardından Güney Kuşak yolunu ulaşıma açacağız. Kuzey Çevre yolu da kısmi olarak hizmete girecek. Böylece kent içi ulaşımda tarihi bir dönemeci geride bırakmış olacağız. Bildiğiniz gibi mevcut çevre yolu başta olmak üzere, kent genelinde asfaltlama, yol açma, yol genişletme ve yol iyileştirme çalışmaları yaptık.
Yol açma, genişletme, asfaltlama çalışmalarına Yollara harcadığımız para 886 milyon lira gibi bir rakam harcamış bulunmaktayız. Yol çalışmalarında Ayrıca yağmur suyu hatlarını da yaptık. Buna da 65 milyon lira harcadık. Bugüne kadar altyapı ve üstyapı çalışmalarına altyapısına toplamda 951 milyon lira harcamış olduk” dedi.
TRAMBÜS HATTINI İKİZCE'YE UZATACAĞIZ
Trambüs hattının 10 kilometre daha uzatılacağının altını çizen Başkan Er, “Toplu taşımayı geliştirmemiz gerekiyor. Yeni yerleşim yerlerinin ulaşım ihtiyacını karşılamak ve erişimi kolay bir taşıma sistemine geçmek şart. Bunun için MOTAŞ'ın filosunu 20 yeni otobüs alarak güçlendirdik.
Ayrıca, Trambüs hattını MAŞTİ'den İkizce'ye kadar uzatacağız. 10 kilometreyi bulan bu hat için 40 milyon Euro kredi kullanacağız. Bu kredi 2 yıl ödemesiz 20 yıl vadeli olacak şekilde alınmıştır” dedi.