Emniyet Müdürü Dr. Urhal'ı Huzur Kenti Kahramanmaraş'ta Ziyaret Ettik
Malatya'da görev yaptığı dönemde şehrin huzuru adına yaptığı hizmetlerle ve halk ile kurmuş olduğu diyalog dolayısıyla hafızalara kazınan bundan dolayı ilimizden ayrıldıktan sonra Fahri Hemşerilik unvanı verilen İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal'ı geçici olarak görevlendirildiği Kahramanmaraş ilinde ziyaret ettik.
Uzun yıllar Malatya İl Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan halen Samsun İl Emniyet Müdürü olan ancak 6 Şubat deprem afetinin ardından Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü görevine geçici olarak görevlendirilen Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal'ı ve Muhterem eşi Eğitimci Kadriye Urhal Hanımefendiyi ziyaret ettik.
Malatya'da görev yaptığı dönemde şehrin huzuru adına yaptığı hizmetlerle ve halk ile kurmuş olduğu diyalog dolayısıyla hafızalara kazınan bundan dolayı ilimizden ayrıldıktan sonra Fahri Hemşerilik unvanı verilen İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal'ı geçici olarak görevlendirildiği Kahramanmaraş ilinde ziyaret ettik.
Ziyaretimize HİMYAÇ-DER Genel Başkanı Ece Budan ile Gazeteci meslektaşımız Kayhan İnceoğlu eşlik ederken, ziyarette 6 Şubat depremlerinin merkez üssü olan Kahramanmaraş ilini de gözlemleme imkânımız oldu.
MARAŞ'TAN BİR HABER GELDİ!
Halen Türk Halk Müziği'nin en sevilen türkülerinden biri olan bu yanık türkü, birçok sanatçı tarafından söylenmiştir, söylenmeye de devam etmektedir.
Maraş'tan bir haber geldi
Dediler ki Meyrik öldü oy oy
Keşke Meyrik ölmeseydi
Kesileydi elim kolum oy oy
İşte Bu yanık Türkü şuan tamda Maraş'ı anlatıyor… Maraş'ta yıkım çok olmuş vefat eden depremden şehit düşen çok aileler, canlar, çocuklar olmuş… Böylesine asrın felaketini yaşan Maraş'ı İl Emniyet Müdürlüğü'nü vekâleten yürüten Dr.Ömer Urhal'ın Eğitimci eşi Kadriye Urhal ile birlikte Maraş'ı gezdik. Ziyarete gittiğimiz gün Maraş iline gelen İçişleri Bakan Yardımcısının programı nedeniyle İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal'ın yoğun programı nedeniyle çoğu zaman bizlerle Kadriye Urhal hanımefendi ilgilendi ve birlikte Maraş'ın yürek burkan yerleri görme imkânımız oldu.
Değerli Ablamız HİMYAÇ-DER Genel Başkanı Ayşe Ece Budan ve Gazeteci arkadaşım Kayhan İnceoğlu ile Pazarcık ve Elbistan merkez üssü asrın felaketinde meydana gelen depremde Malatya ile Maraş'ı karşılaştırdık, tartıştık. Maraş'ta gördüğümüz izlenimler şöyle;
Maraş kurulduğu günden bu yana üçüncü deprem felaketini yaşamış Maraş bir Maraş iki Maraş 3 bölge diye anlatılıyor. Evet, ilk anda yıkım çok fazla olmuş böyle olunca da şehit sayısı yüksek. Maraş'ta tarım arazisine yapılan çok katlı binaların çoğu yıkılmış çoğu da ağır hasar almış tıpkı bizim Bostanbaşı, Fahri Kayahan'da olduğu gibi yamaçlara baktığınızda yıkım çok az ve hasar almayan evler daha çoğunlukta. Yani depremde zemin etüdünün her ilde önemli olduğu gerçek.
Ama Maraş'ı gezdiğimizde toparlanmış enkaz yığınları yok. Ağır hasarlı binalar yıkılmaya devam ediyor hayat Maraş'ta normale dönmüş. Esnaf işinin başında. Depremde evleri yıkılan ve ağır hasar gören ailelere şehir merkezi dışında konteynır kent yaşam alanı oluşturulmuş. En ilgi çeken yönü iki saate yakın şehri araç ile gezdik. Hiç bir kaldırımda ne çadır gördük,ne konteynır gördük ne de kaldırımda tezgah açanı. Tertemiz bir Maraş. Bizim Malatya gibi üçüncü dünya ülkelerinde Pazar yerleri hiç yok. Tertemiz. Mevcut esnafın kaldırım işgallide yok normalde. Şaşırdık gerçekten binalara bakmazsanız sanki bu şehir depremi yaşamamış dersiniz.
HALKLA KONUŞTUK
Asrın felaketini bizimle birlikte yaşayan Kahramanmaraş halkına sorduk çok çabuk toparlanmışsınız dedik bunun nedeni nedir?
Aldığımız cevap: “Burada herkes görevini yaptı, yapmaya da devam ediyor. Bu felaketten sonra birlik ve beraberlik hakim kıldı. Yöneticilerimiz, idarecilerimiz hepsi uyum içinde birlikte hareket ederek çalıştı kimse kafasına göre iş yapmadı. Siyasilerimiz, Bürokratlarımız, STK temsilcilerimiz birlik oluştu. Tek bir ağızdan ses çıktı “Maraş'ı nasıl kısa zamanda ayağa kaldırırız” herkesin ortak görüşü bu oldu. Çok fazla yabancı uyruklu var ama onlara o fırsatları vermedik. Kimsede sıkıntı çekmedi. Yani Maraş halkı depremde kenetlendi”
MARAŞ'DA HUZUR VAR TEŞEKKÜRLER SAYIN MÜDÜRÜM
Bir şehri güzelleştiren nedenlerin biri de hiç şüphesiz huzur ve güven ortamıdır. Bir şehir ne kadar güzel olursa olsun huzur ve güven ortamı olmazsa rahat gezemezsen can güvenliğin olmazsa o şehir istediği kadar güzel olsun bir anlam taşımaz. Kahramanmaraş'ta dostlarımızla gezerken huzur ortamını gördük. İnsanlar rahat şekilde alış verişlerini yapıyorlar her yerde polisi görmek mümkün. Polisin olduğu yerde güven olur.
Araçlar ralli yapmıyor herkes saygılı araç kullanıyor. Elbette Tüm Türkiye'de olduğu gibi Maraş'ta da trafik sorunu var ama saygı hepsini yok ediyor. Maraş halkı huzur içinde. Burada huzur ve güven ortamını sağlayan ziyaret ettiğimiz, her zaman takdir ettiğimiz ve Samsun il Emniyet Müdürü iken Deprem sabahı geçici görevlendirme ile Maraş'a gelen Sayın İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal'a ve Maraş Emniyet Personeline teşekkür ederiz.”
PAZARCIK VE GÖLBAŞI
Depremin merkez üssü Pazarcık. Yol boyu giderseniz burasının deprem merkez üssü diyemezsiniz. Yıkım arka taraflarda olmuş oysa Gölbaşı girişten itibaren enkaz olmuş İlçe tamamen yok olmuş. Kısaca Maraş'ta yaşanan deprem felaketinin yaralarını gördük, izlenimlerimizi aldık. Malatya'daki yöneticilerimizi Kahramanmaraş'a gidip kısa zamanda şehri nasıl toparladıklarını görmelerini isteriz. Özellikle algı yapan siyasiler…
Deprem boyunca algılarını sürdüren, daha çok artıran algıları, asrın depreminde kenetlenen Maraş halkını görüp konuşsa belki yüzleri kızarır diye düşünüyorum ama nerdeee… Geçmiş olsun Maraş. Allah bir daha böyle felaketleri yaşatmasın. Depremde hayatlarını kaybeden şehit olanlara Allah'tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun.( MALATYA FLAŞ HABER- REMZİ HAYTA YAZDI )