Göktaş: Emekliler Yaşam Standartları Bakımından Dünyanın En Kötüleri Arasında!

Birleşik emekliler sendikası Malatya şubesi Başkanı Haydar Göktaş Emeklilerin halinin içler acısı olduğunu belirterek' Emeklinin sıkıntı ve sorunları kitaplar dolusu yazılsa bitmez'

Malatya'da Kapalı Çarşı üzerinde gerçekleştirilen basın açıklamasında Birleşik emekliler sendikası Malatya şubesi Başkanı Haydar Göktaş” Emekli sendikası olarak emeklinin istek ve taleplerimizi yönetenlere siyasilere aktarmak ve çözümleri konusunda her türlü destek ve katkıyı vermeye hazırız. Yeter ki sorunlar çözülsün Emeklilerin yaşam standardı düzelsin” dedi.

Başkan Haydar Göktaş yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı” Ülkemizde 16,3 milyon emekli aylığı alan bulunmaktadır bunun 11,433908 kişisi 4A işçi emeklisi ve hak sahipleri

2.579.200 kişi 4B bağ-kur emeklisi ve hak sahipleri
2.414.920 kişisi 4C emekli sandığı ve hak sahipleri

Emeklilerin toplam 4.457.070 kişisini hak sahipleri (dul ve yetim) aylığı alanlar oluşturuyor . Bu grubun aldığı aylık oranları

% 25 hisse ile 3.125 TL
% 50 hisse ile 6.250 TL
% 75 hisse ile 9.375 TL

Ortalama maaş geliri alıyorlar. Ülkemizde en düşük ile en yüksek emekli maaşı ortalaması 14.500 TL dir.

Asgari ücret 17.002 TL

Açlık sınırı 21.000 TL

Yoksulluk sınırı 71.000TL

En düşük emekli aylığı 12.500TL dir

Burada hedeflenen emeklileri açlık sınırının altında eşitlemektir. Emeklilerin 2.5 milyonu geçinemediği için kayıt içi çalışır durumdadır.

3 milyon emekli kayıt dışı çalışır durumdadır. Bir o kadarda kayıtlı kayıtsız çalışır durumda olan emekli kadar geçinemediği için 60 70 li yaşlardan sonra çalışabileceği yaşına uygun iş arıyor. Yoksa hükümetin verdiği maaş ev kirasını bile karşılamıyor.

Hiçbir emekli gönüllü zevk olsun diye ek iş yapmıyor. Ev kirasını gıda sağlık zorunlu faturaları ödemesi gelen kış aylarında katlanan odun kömür doğalgaz faturaları ve giyim masraflarını karşılamak için çalışmak zorunda bu emeklinin ayıbı değil emekliyi bu hale getiren iktidarların ayıbıdır. 22 yıldır iktidarda olanların bir türlü bahsedemediği enflasyonun hayat pahalılığının sonucudur.

Bu iktidar paramızda 6 sıfırı sildi ama emeklinin parasından silinen 6 sıfırı kendi gelirlerine paralarına eklediler.

2002 de ev almak lüks derdik şimdi kirada oturmak lüks oldu. 2002 öncesinde kira öder gibi ev sahibi oluyorduk şimdi ev satın alır gibi kira ödüyoruz. Önceden et yemek lüks derdik şimdi tavuk dürüm yemek lüks oldu.

Hukukun adaletin olmadığı ekmeğin adil bölüşülmediği bir ülkede Adalet, ahlak ve dinden bahsedilemez. Kapitalist sistemde hiç bir kapitalist dindar değildir. Sadece dindar görünür ve dini sömürü aracı olarak kullanır.

Maliye bakanı: Garsondan değil hırsızdan yolsuzluk yapandan devletten katmerli kaymaklı ihale alandan vergi alacaksın. Vergi borcunu kredi borcunu silmeyeceksin 50 yıl sonra ya ertelemeyeceksin.

Biz emeklilerde tek isteğimiz hayatimizin son baharında insan onuruna yakışır şekilde yaşayıp ölmektir. Belki bugünün emeklileri için kötü bir tecrübe oldu ama gelecek nesil için umarız görürler ve ders çıkarırlar bundan sonra bütün yetki karar kılıcılığı bir kişinin üstüne yüklemezler 22 yıllık iktidarınızda her geçen yıllarda emekli kötüye gitti bugün gelir bakımında ve yaşam standartları bakımında dünyanın en kötüleri arasındayız.

Bize sadece vaatlerde bulundular yani eski hükümetleri kötüleyerek üç beş yıl sonra daha iyi olacağız diyerek masal anlattılar Artık emekli bu masallara inanmıyor çünkü 22 yıldır dinliyoruz. Bir çocuğa bile Bir masalı ikinci kez anlatırsanız sizi dinlemez ben bu masalı biliyorum der.

Birleşik emekliler sendikası olarak mevcut hükümet ve hükümet adaylarından emekliler adına acil ve biran önce çözülmesini istediğimiz istek ve taleplerimiz

1- En düşük emekli aylığı en düşük memur maaşı kadar olmalıdır. Asgari ücretin altında hiç bir aylığı kabul edilemez buluyoruz.

2- emeklilere dini bayramlarda verilen devlet katkısının bayram ikramiyesi olarak yasal statüye kavustulmalı iktidarların keyfine vicdanına bırakılmamalı yılda dört kez bir maaş tutarında olmalıdır

3- Emekliler için randevulu sistem kaldırılmalıdır Emekli ihtiyaç duyduğu zaman sağlık hizmetine erişebilmelidir. Emekliden kesilen ilaç doktor muayene ücretleri kaldırılmalıdır sağlık özellikle yaş itibariyle meydana gelen hastalıkların tedavisi ücretsiz olmalıdır.

4- İntibak yasası biran önce çıkarılmalı geriye dönük hak mahrumiyetleri karşılanmalı.

5- Emekli maaşları hesaplanırken 2008 öncesi gibi % 70 lerden hesaplanmalıdır

6- Bankalarla promosyon için anlaşmayı pazarlığı emekli sendikaları vasıtasıyla yapılmalı promosyon bankaların vicdanına bırakılmamalıdır. Kamu kurum ve şirketlerin çalışanları emeklinin iki üç katı promosyon almaktadır bu anlaşmalar üç yılda bir değil her yıl başında yapılmalıdır.

7- Bütün kamu kurumlarında ve yerel yönetimlerde sosyal tesislerinde elektrik su doğalgaz TLF faturalarında emeklilere destek için en az % 30 indirim yapılmalıdır.

8- öğrencisi olan özellikle başka illerde üniversite öğrencisi olan emekli çocuklarına karşılıksız burs ve yurt ihtiyacı karşılanmalı çözümünde öncelik verilmesi

9- Cenazesi düğünü olan emeklilere yerel yönetimlerce maddi ve manevi destek verilmelidir.

10 - Depremde kiracı veya ev sahibi olup evi işyeri hasarlı olan emeklilere TOKİ veya yerel yönetimlerce yapılacak konut yapımında kontenjan verilmeli öncelik sağlanmalıdır. Hala konteynerde kalan emekliye kira ve maddi desteği verilmelidir.

11 - Depremde evi hasarlı olan emekliye evini onarabilmesi ve içinde huzurla oturabilmesi için maddi destek verilmelidir..

12 - Deprem sonrası seçim öncesi cumhurbaşkanın verdiği seçim vaatlerini emekliler yılı ilan ettiği 2024 yılı için verdiği vaatleri yerine getirmesini bekliyoruz. Deprem bölgesinde halk size inanıp büyük çoğunluğun oyunu adliniz artık gereğini yapmanızı bekliyoruz. Bu ülkenin ne seçimleri biter nede emeklileri bitecek.

13 -Emekli sendikaların yasal statüye kavuşturulması ve gerekli maddi destek yardımlar yapılmalıdır. Emeklilerde yasal kanunlar çerçevesinde hakkını aramak için sendikaların desteğini bekliyor.

14 -Deprem bölgesinde ki stk Lara destek verilmelidir ofis büro temininde öncelik verilmelidir.

15 .-Deprem sonrası barınma beslenme sağlık sorunları yaşayan emekliler tespit edilip devlet yardımı yapılması gerekir.

16 -Deprem sonrası başka illere göçmek zorunda kalan ve ömürlerini geçirdiği şehirlerine ilçe köyüne dönmek isteyen emekliye gerekli şartlar oluşturulmalı destek verilmelidir. Sadece Malatya dan göçen 350 bin vatandaşın 150 bini geri dönmüştür.

17 -Deprem bölgesinin vatandaşların oylarını alıp milletvekili veya yerel yönetimlere seçilenlerin bu zor zamanlarda en azından siyasi parti kimliklerini biryana bırakıp bütün milletvekilleri birlik beraberlik içinde vatandaşın sorunlarına ortak çözüm bulmalılar. En azından bu felaketin ardından torpilli yandaşlığı partizanlığı bir kenara bırakıp vatandaşlara hizmet etmeliler.

18 - Yıkılmış illerin ilçelerin köylerin biran önce yaşanabilir hale getirilmesi gerekir hükümetin bu konuya öncelik vermesi ve halkın yararına kararlar almalı rezerv yerinde dönüşüm konusunda halkın yararı on plana çıkarılmalıdır.

19 - Hastane erişimde zorluk yaşayan yatalak hasta ve engelliler için gezici sağlık ekipleri oluşturulmalıdır. Depremzede emeklilere sağlık hizmetleri ücretsiz olmalıdır.
20 - Suni gündemler emeklinin asgari ücretlinin açlığını sefaletini unutturamaz. Bunları emeklinin yoksulun açlığını ihtiyaçlarını konuşulmasın diye yaptığınızı biz emekliler biliyoruz.

21- özellikle depremzede emeklilerin bankalara olan borçları düşük faizli uzun vadeli yapılandırılmalıdır.

22- Belediyelerin emeklilerin sorun ve sıkıntılarını dikkate almalı emeklinin hayatını kolaylaştıracak çözümler bulmalıdır.

Emeklinin sıkıntı ve sorunları kitaplar dolusu yazılsa bitmez biz Birleşik emekliler sendikası olarak ülkemizin tek bakanlık tarafından onay verilmiş emekli sendikası olarak emeklinin istek ve taleplerimizi yönetenlere siyasilere aktarmak ve çözümleri konusunda her türlü destek ve katkıyı vermeye hazırız.

Birleşik emekliler sendikası geçen ay itibariyle ülke genelinde 76 temsilcilik 7 şubesi ve 16.000 üyeye kavuşmuştur her geçen gün ve zaman da emekli dostların yardım ve desteği ile en büyük emekli sendikası olmuştur. Bunları yaparken genel başkanımızdan en ücra temsilcilerimiz tamamen gönüllülük esasına göre faaliyetlerini sürdürüyorlar.

Zaten üyelerimizden aylık 10 lira gibi cüzi üyelik talep ediyoruz. Kalıcı ofis ve büro muz olmadığı için üye aidatları da tahsil edemiyoruz. Üye olmak isteyen binlerce emekliye ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Bu konularda yerel yöneticilerde destek ve yardımlarını bekliyoruz. “

Haydar Göktaş
Birleşik emekliler sendikası Malatya şubesi

Bülten

Bakmadan Geçme