Kadına Yönelik Şiddet

Kadına yönelik şiddet tüm toplumların ortak sorunu olan bir insan hakları ihlalidir.

MEHMET DEMEZ / Klinik Psikolog

Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri artarak devam etmektedir. Her gün bir kadının uğradığı şiddet ile karşılaşmak üzüntü verici ve kabul edilemez bir gerçektir. Ancak şiddet kadar başka zarar veren bir durum ise şiddete alışmak ve şiddeti kanıksamak.

Kadına yönelik şiddet tüm toplumların ortak sorunu olan bir insan hakları ihlalidir. İstatistiklere göre Türkiye'de her üç kadından biri şiddete maruz kalmaktadır.

Kadınlarımız geçmişten günümüze ülkemizde sosyal ve ekonomik hayatın içinde yer almışlardır. Bizim kültür ve medeniyetimiz kadına saygının bir değer olarak kabul edildiği bir yapıya sahiptir. Bunun da farkında olmamız gerekir.

Literatüre bakıldığında kadına yönelik şiddetin ekonomik, fiziksel, duygusal, dijital, sosyal, flört şiddeti gibi birbirinden farklı biçimlerinin olduğu görülmektedir.

Yine araştırmalara göre kadına yönelik şiddet her yaştan, her eğitim seviyesinden, her ekonomik düzeyden, her bölgeden kadın için tehdit oluşturabilmektedir.

2018 yılında uygulamaya konulan ve cep telefonuna indirilen KADES (Kadın Acil Destek) uygulaması gün geçtikçe çok daha fazla kadın tarafından kullanılıyor. KADES uygulaması ile kadının sadece fiziksel şiddet anında değil, aynı zamanda takip, taciz, cinsel saldırı gibi durumlarda da yardım çağrısında bulunulabilmekte.

Kadına yönelik şiddet bireysel çabaların ötesinde bütüncül bir anlayışla yürütülmesi gereken bir sorumluluktur. Kadına yönelik şiddetle mücadelede bütüncül bir yaklaşım sergilemek gerekir. Üniversitelerden, basın yayın organlarına, eğitim kurumlarından, hukuka, sosyal politikalara kadar geniş yelpazede bir birlikte harekete ihtiyaç vardır.

Şiddete karşı sıfır tolerans anlayışının geliştirilmesi, koruyucu ve önleyici hizmetlerin etkin kullanılması, toplumsal duyarlılık ve farkındalığın arttırılması yönünde çalışmaların bir bütüncül bakış açısıyla (devletin – ilgili STK ve resmi kuruluşların işbirliğiyle) gerçekleştirildiği planlamalara ihtiyaç vardır.

Kadına yönelik şiddetin hiçbir haklı gerekçesi ya da bahanesi olamaz.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü dolayısıyla kadına karşı şiddete göz yummadığımız ve kadına yönelik şiddetin son bulduğu bir dünya temennisiyle…

Hayatın her anında varlığını hissettiğimiz kadınların güvenle yaşadığı bir ülke temennisiyle…

Hoşça bakın zatınıza…

Bülten

Bakmadan Geçme