Malatya'da Rekor Yardım

Malatya aile ve sosyal hizmetler il müdürü Galip Sökmen, Ocak ve Ağustos 2022 tarihinde Malatya'da GSS prim ödemelerinin 1 milyar 780 milyon 869 bin TL' olduğunu ve bunun gibi sayamadığı birçok desteğin verildiğini ifade etti.

Yaklaşık 8 ay önce Malatya Aile ve sosyal hizmetler il müdürü olarak atanan Galip Sökmen, Malatya'da sosyal anlamda verilen desteklerden bahsederek, çalışmaların bakanlık nezdinde takdirle karşıladığını söyledi. Sökmen'den Malatya Gazeteciler Cemiyetine ziyaret gerçekleştirildi.

Sökmen'i Malatya gazeteciler cemiyeti başkanı Vahap Güner ile yönetim kurulu üyeleri Remzi Hayta, Kayhan İnceoğlu, İskender Yılmaz ve Onay Ozan karşıladı.

Geldiği günden bugüne Galip Sökmen'in Malatya Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğünde önemli işler yaptığını ifade eden ve ziyaretleri için teşekkürlerini ileten MGC Başkanı Vahap Güner; “Aile ve sosyal Politikalar müdürlüğü Malatya'da önemli işler yapmaktadır. Özellikle yetimlerin, kimsesizlerin, ihtiyaç sahiplerinin birinci elde ulaştığı, yardım ve destek aldığı önemli bir müdürlüğümüz. Ama yaklaşık 20 yıldan bu yana bu müdürlüğümüzde istemediğimiz olayların yaşanması neticesinde bu müdürlüğümüz çok itibar kaybına neden olmuştur.

Ama 6 ayda kısa sürede gelen sayın müdürümüz Malatya il müdürlüğünü Türkiye standartlarından 30'uncu sıralara kadar yükseltmeyi başardı. Yetimlerim, engellilerin, kimsesizlerin yardımına en hızlı bir şekilde koşmak suretiyle önemli hizmetler veriyor. Karabük'te yapmış olduğu çalışmaların bir benzerini de Malatya'da yaparak bu müdürlüğü özellikle bakanlık nezdinde takdir edilen bir kurum haline getirdi.” ifadelerine yer verdi.

Bakan'dan Özel Teşekkür

Malatya'da yaptıkları hizmet ve çalışmalardan dolayı Bakan tarafından özel teşekkür aldığını ifade eden Malatya Aile ve sosyal politikalar il müdür Galip Sökmen; “Bugün itibariyle 8 ayı bitirdim. Malatya'ya ilk atandığım günden bugüne kadar Yerel ve ulusal basının desteğini hep yanımda hissettim. Bu destekte gerçekten işlerimizi belirli bir noktaya getirme noktasında bizi hem motive etme anlamında, hem de güç verme anlamında büyük katkı sağladı.

640 personelimiz ile birlikte ciddi bir çalışma temposuna girdik. Birkaç hafta önce bakanımızı ilimizde ağırladık ve ilimizden de çok memnun ayrıldılar. Buradaki il müdürlüğünün faaliyetleri noktasında da özelde de bir teşekkürleri oldu. Ben ilimize atandığım bugüne kadar gerek MGC, gerekse fert olarak tüm basın mensuplarının şahsıma göstermiş oldukları destekten dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Malatya'da verilen hizmet ve çalışmalar

Müdür Galip Sökmen Malatya'da müdürlüklerinin yaptığı çalışmalar ve faaliyetler hakkında verdiği bilgilerde ise şunları kaydetti; “Bakanlığımızın hizmet modelleri arasında evde bakım diye bir hizmetimiz var. Bu hizmet eşine, çocuğuna, yakınına, annesine, babasına veya dayısına, amcasına akrabası yoksa vasilik kararı çıkararak ağır engelli olan bireyin bakımın üstlenen kişilerde bunlarda da yaklaşık 7 bin kişiye yakın her ay düzenli olarak 3 bin 336 TL hesaplarına para yatırıyoruz. Yine eşi cezaevinde olup eşinden boşanmış, sosyal güvencesi olmayan 1900 çocuğumuzun bu şekilde her ay düzenli olarak destekliyoruz. Bakanlığımızın 100 kapasiteli huzur evi var burada. Orası ful tamamen hizmet veriyor. Sırada bekleyen 7 tane yaşlımız var. 13 yaş üzeri kadınların kalmış olduğu engelsiz yaşam merkezimiz var.

Orası 48 kişi kapasiteli. Orası da tam kapasiteli hizmet veriyor. İlimizin prestij kuruluşlarından biri diyeyim, MİAD çocuk evleri sitemiz var. Malatyalı iş adamların yaptırmış olduğu 16 villadan müteşekkil. Orada da 12 çocuğumuz var. Yine erkek yetiştirme yurdumuz var, orada da 50 kapasiteli, kapasite üstü hizmet veriyor. Bakanlığımızın 2012 yılında geliştirmiş olduğu çocuklara özel, çocuk evleri koordinasyon merkezi, kısaca ÇEKOM dediğimiz bir hizmet modelimiz var.

Bu hizmet modelimiz ayrıca Fahri Kayahan tarafında 10 evimiz var. Her evde 6 çocuğumuz kalıyor. 60 kapasite ediyor bunlarda. 2 tane kadın konuk evimiz var. (ŞÖNİM) Şiddet önleme ve izleme merkezimiz var. Kadının şiddete uğradığı zaman müracaat edeceği, devamlı polisin olduğu, hukuki desteğin sağlandığı bir birim. Malatya'da çok şükür sıkıntılı bir sürecimiz yok.

Geçen sayın bakanımız geldiğinde gezdirdik, huzurevimiz 1980 yılında yapılmış. Bahçesinde bir imar değişikliği oldu. O imar değişikliğinin ardından inşallah Malatya'ya, şehrimize yakışır bir huzurevinin yapılması noktasında sayın bakanımızda iradelerini beyan ettiler ve çalışmalarımız devam ediyor. Yardımlarımızda yine doğum yardımlarımız var. Yine belediyenin 104 tane belediyenin halk otobüsleri var. Sosyal anlamda bu otobüslerden faydalanan kişiler için her ay düzenli olarak belediyelerin hesabına destek aktarıyoruz.”
“İstihdamlarını biz takip ediyoruz”

Şehit yakınları ve gazilerin kamudaki istihdamlarını müdürlük olarak kendilerinin takip ettiğini ifade eden Sökmen; “Bu vatan uğruna canlarını seve seve feda eden Malatya'mızda 313 tane şehit ailemiz var. Bu yıl her ay bir şehit haberiyle sarsıldık. İlk şehidimiz 22 Nisan'da şehit olmuştu, 23 Nisan'da defnettik. O tarihten bugüne kadar Malatyalı 5 şehidimiz oldu. Birisi Osmaniye'de defnedildi. Diğer 4 şehidimizde burada defnettik. Bu vesileyle de bütün şühedaya Rabbimden rahmet diliyorum. İlimizde 313 şehit ailemiz,390 gazimiz var. Bunlarla ilgi faaliyetlerimizde aralıksız devam ediyor.

Gidebildiklerimize gidiyoruz, gidemediklerimize telefonla arayıp bir istek ve arzuları var mı? Soruyoruz. Sayın valimizle birlikte şehit aileleri ve gazilerimizi ziyaret ediyoruz. İl müdürlüğümüzde kurmuş olduğumuz mesaj sistemiyle gazilerin ve şehit ailelerinin sevinçli ve üzüntülü günlerini paylaşıyoruz. Buda ailelerimiz arasında çok memnuniyetle karşılandı. Onların istihdam haklarını biz takip ediyoruz. Şehit ve gazi birimimiz tarafından iş ve kimlik çıkarmak isteyen şehit yakını ve gazilerimizin takipleri bu birimimiz tarafından yürütülmektedir” ifadelerinde bulundu.

Verilen maddi desteklerden bazıları

Son olarak Malatya'da Ocak ve Ağustos ayları arasında yaptıkları hizmet ve çalışmaların rakamsal olarak verilerini aktaran Sökmen; “Sosyal ve ekonomik destek, 135 bin 693 TL, Doğum yardımı, 31 bin 624 TL, çoklu doğum yardımı bin 342 TL, öksüz ve yetim yardımı 3 bin 234 TL, şartlı eğitim yardımı 110 bin 172 TL, Şartlı sağlık yardımı 38 bin 552 TL, evde bakım yardımı 907 milyon 950 bin 407 TL, yaşlı aylı yardımı 735 bin 138 TL, engelli aylığı, 477 bin 110 TL, engelli yakın aylığı 38 bin 684 TL, GSS prim ödemeleri 1 milyar 780 milyon 869 bin TL” olduğunu ve bunun gibi sayamadığı birçok desteğin verildiğini ifade etti.

Yorumlar 1
MALATYA SAKİNİ 19 Ekim 2022 14:07

Sayın Müdür tam Atom Karınca. Çok güzel Kurumu hizaya getirdi. Başarılı çalışmalarla geçmişin kötü imajını kısa sürede sildi.

Bakmadan Geçme