MİMDER Yerinde Dönüşüm ve Çözüm Önerilerini Masaya Yatırdı
Bülbüloğlu' Malatya'yı daha hızlı bir şekilde ayağa kaldırmak için işbirliğine ihtiyaç var'
Malatya Müteahhitler Derneği (MİMDER) ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Nikâh Sarayı toplantı salonunda gerçekleştirilen yerinde dönüşüm çözüm buluşmasına Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 6 Daire Başkanı Mustafa İnan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer, Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay, MİMDER Başkanı Mehmet Bülbüloğlu ile dernek üyeleri ve ilgili kurum müdürleri müteahhitler ve kalabalık bir topluluk katıldı.
BAŞKAN MEHMET BÜLBÜLOĞLU “YERİNDE DÖNÜŞÜMDE İLERLEME YETERSİZ”
MİMDER Başkanı Mehmet Bülbüloğlu“ Malatya'mızın yeniden inşası sürecinde başta yerinde dönüşüm olmak üzere birçok konuda istişarelerde bulunmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın sami er, Battalgazi Belediye Başkanımız Sayın Av Bayram Taşkın, Çevre Şehircilik Bakanlığı Yerinde Dönüşüm Daire Başkanımız Sn. Mustafa İnan, Çevre Şehircilik İl Müdürümüz Sn. Cengiz Başer, Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcımız Sn. Hasan Atay, Maski Genel Müdürümüz Sn. Sinan Çeçen ile büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin değerli yöneticileri, sektör paydaşlarlarımızın değerli temsilcileri ve üyeleri, MİMDER üyelerimiz ve basınımızın kıymetli temsilcileri ile bir araya geldik.
Toplantımızın memleketimizin gelişimine katkı sağlamasını umut ediyor, davetimize icabet eden tüm katılımcılara derneğimiz adına şükranlarımı sunuyorum.
Burada ele alacağımız konular ve alacağımız kararlar, Malatya'daki inşaat sürecinin eksikliklerini gidermeye yardımcı olacaktır. Depremin üzerinden 20 ay gibi bir süre geçti. Malatya'da yerinde dönüşüm konusundaki ilerlemesi yetersiz.
Maalesef, yerel firmalarımızın bu sürece tam anlamıyla dahil olamadığını gözlemliyoruz. Bu durum, vatandaşlarımız için yeni mağduriyetler oluşturabilir. Malatya'nın tüm paydaşlarıyla, yani müteahhitleri, mühendisleri ve mimarlarıyla birlikte hareket etmesi gerek.
Malatya'yı daha hızlı bir şekilde ayağa kaldırmak için işbirliğine ihtiyaç var. İlk defa idarecilerimizin bizleri toplantıya davet ettiğini görüyoruz. Bu, Malatya'nın geleceği için önemli bir adımdır”
BAŞKAN TAŞKIN “YERİNDE DÖNÜŞÜMDE BEKLENEN SEVİYEDE DEĞİLİZ…”
Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, şehir imarı ile ilgili ciddi ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin liderliğinde, her iki merkez ilçede önemli adımların atıldığına işaret eden Battalgazi belediye başkanı Bayram Taşkın” En büyük sorun, alanların boşaltılması ve inşaat süreçlerinin başlamasıydı. Şu anda umulan seviyedeyiz ve yılbaşından önce tüm bu alanların tamamlanmasını hedefliyoruz.
Ancak yerinde dönüşüm sürecinde beklenen seviyeye ulaşılamadı. Sürecin yalnızca kamu kurumlarından kaynaklanmıyor. Aynı zamanda arsa sahiplerinin katılımı da önem taşıyor. Yerinde dönüşüm, devletin depremden sonra vatandaşa sunduğu bir destek sistemidir.
Devlet, katılım oranı yüzde 51 olursa, gerisini halledeceğini söylüyor. Ancak, Malatya'da bunu ilerletemedik” diye konuştu. Taşkın, süreçle ilgili yanlış bilgilerin de dolaşıma sokulduğunu ifade ederek vatandaşlar arasında kafa karışıklığı oluşturulduğunu belirtip, “Artık mobilize olma zamanıdır. Birlikte hızlı karar alma vaktidir”
BAŞKAN SAMİ ER”ALLAHA ŞÜKÜR MESAFELERİ KAPATIYORUZ ”
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er“ Hatay'dan sonra en çok hasar alan şehir olduğumuz herkesin bilincinde. Ancak, yanlış algılarla Malatya'nın hasarsız olduğu gösterilmeye çalışıldı. Hatay 380 milyon Euro, Maraş 260 milyon Euro, Gaziantep 177 milyon Euro, Malatya ise sadece 155 milyon Euro aldı. Dedim bu nasıl bir adalet, bu nasıl bir şey.
Dediler ki ‘Siz her şey yolunda dediniz.' Ama Allah'a şükür tabi o mesafeleri kapatıyoruz. Biz bu şehri birlikte yöneteceğiz. Allah'a şükürler olsun ilçe belediyelerimiz arasında, başkalarımız aramızda iyi bir uyum yakaladık.
Yeniden dönüşümün hızla ilerleyememesinin temel probleminin büyükşehir ve merkez ilçelerin daha önce bir araya gelmemesi olduğu ortada. Dolayısıyla bir sene heba oldu. Hakikaten çarşı çökünce bütün Malatya'nın umutları da çöktü. Allah'a şükürler olsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanımız geldikten sonra olumlu gelişmeler kaydedildi. Şu anda iyi bir çalışma performansı yakaladık. TOKİ konutları ve AFAD projeleri hızla ilerliyor.
Büyükşehir Belediyesi olarak bir kentsel dönüşüm şirketi kurma çalışmalarımız var. Bu şirket, vatandaş ile müteahhitler arasında bir köprü vazifesi görecektir. İstişare de çok önemli.”
Soru cevap kısımlarında gelen sorulara yetkililer cevap verdi.