Mv. Ağbaba' Yabancı Tütün Serbest, Yerli Tütün Yasak

CHP'li Veli Ağbaba ' Yerli Tütünü Kaçak Yapan Ucube Yasa Tamamen Kaldırılmalıdır'

Yapılan Yazılı Basın açıklamasında" Adıyaman başta olmak üzere Malatya, Bitlis, Düzce, Mardin, Muş,Çanakkale, Artvin, Hakkâri, Hatay, Bingöl, Batman, Diyarbakır illerinde üretilen ve tek başına kıyılıp içilebilme vasfına sahip tütün ticaretine hapis cezası getirilen yasa bir kez daha gündemde. Yıllardır ertelenen yasa tekrar yürürlüğe girdi. Yasanın uygulanması durumunda tek geçim kaynağı tütün olan ve tütün dışında başka bir tarımsal faaliyette olmayan binlerce üretici hakkında yasal işlem yapılacak. 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiren yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte tütünün satış ve pazarlama imkânı kalmayacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sırasında CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ile çok sayıda CHP Milletvekilinin imzasıyla tütüne 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiren yasanın yürürlük tarihinin 2023 yılına kadar ertelenmesi için önerge sunulmuş, önerge AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.

HER AN TUTUKLANMA KORKUSUYLA ÜRETİM YAPILIR MI?

Ağbaba komisyonda yaptığı konuşmada; “Tütün satan emekçiye üç yıl hapis cezası getirilmiş, tütün satmak mümkün değil. Neredeyse tütün satmak yasak ama kokain satmak serbest hâle gelmiş durumda. r. Adıyaman'ın köylerinde, Kâhta'nın, Çelikhan'ın, Doğanşehir'in köylerinde insanlar seki yapmışlar,en fazla 1 dönüm üzerine tütün ekiyorlar. Ama diken üstünde her an tutuklanma korkusuyla üretim yapıyorlar.Bu yasa üreticiye çile yasasıdır. Bu yasa önce ertelenmeli, ardından sorunlu maddeler tamamen ortadan kaldırılmalıdır.Adıyamanlı, Malatyalı üreticilerin Philip Morris'le ya da British Tobacco'yla mücadele etmesi isteniyor.Bu mümkün değil. Kurulan kooperatif dünya devleri ile nasıl yarışsın? Bu yasa tütün üreticilerinin aç kalmasına sebep olacak.” İfadelerini kullanmıştı.

150 BİN AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI

Konuyla ilgili bir kez daha yazılı açıklama yapan ve tütün üreticilerine hapis cezası getiren yasanın 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girdiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Malatya ve Adıyaman'da yaklaşık 150 bin insan geçimini tütünden sağlıyor. Adıyaman'da, Malatya'da, Doğanşehir'de, Sürgü'de, Kurucaova'da, Bulam'da Çelikhan'da aileleriyle birlikte 750 bine yakın insan geçimini tütünden sağlıyor. Buna rağmen yerli tütün üreticisine hapis cezası öngören düzenleme 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girdi. Tütün ticaretine 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte üreticiler yine kara kara düşünmeye başladılar. 2017 yılından beri devam eden çile bir kez daha başladı” dedi.

BUNU YAPMAK İÇİN HALKA DÜŞMAN OLMAK GEREKİR

Yürürlüğe giren yasa ile sadece uluslararası tekelleri kazançlı çıkaracağını ifade eden CHP'li Ağbaba şunları söyledi: “Dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz ki bir ürünü ekmek serbest, satmak yasak olsun. İngiliz ve ABD'li şirketlerinin tütünü serbest, “yüzde yüz” yerli ve tek başına içim özelliğine sahip Adıyaman/Malatya tütünü yasak. Cumhur İttifakı bir taraftan yerli-milli söylemleri ile göz boyarken, diğer taraftan yerli ve milli tütün üreticilerini hapse atmak istiyor. Yerli üreticiye bu kadar zulmetmek için,binlerce insanı açlıkla,yoklukla karşı karşıya bırakmak için ancak halka düşman olmak gerekir.” İfadelerini kullandı.

ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ

Üreticilerin, 1 Temmuz 2020'de yürürlüğe gireceği belirtilen yasayı protesto ettiğini, yolları kapatıp, eylemler yaptığını bunun üzerine yasanın 1 Ocak 2022'ye ertelendiğini hatırlatan Ağbaba, “Üreticiler yasanın ertelenmesini değil, yerli tütüne kaçak muamelesi yapan ucube yasanın tamamen kaldırılmasını istiyor. Bizler de bu haklı davalarında tütün üreticilerinin yanlarında olmaya devam edeceğiz. ”

Bülten

Bakmadan Geçme