Orta Hasarlı Binaların Durumu Ne Olacak?

6 Şubat 2023 tarihinde iki büyük deprem ile asrın felaketini yaşayarak yapı stokunun en yüksek derecede zarar alan ili haline gelen Malatya'da orta hasarlı binaların durumlarının ne olacağı henüz belli olmadı.

6 Şubat 2023 tarihinde iki büyük deprem ile asrın felaketini yaşayarak yapı stokunun en yüksek derecede zarar alan ili haline gelen Malatya'da orta hasarlı binaların durumlarının ne olacağı henüz belli olmadı.

Malatya'nın özellikle batı kısmında yer alan yeni yapı stoklarının yoğun olduğu Fahri Kayahan, Bostanbaşı ve Yakınca bölgelerindeki orta hasarlı binalardaki kat malikleri binalarının durumlarının ne olacağını merakla beklemeye başladı.

Depremin üzerinden 5 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen baştan beri durumları belirsiz orta hasarlı bina sahipleri çaresiz bir bekleyiş içerisine girdi. Hal böyle olunca vatandaşta bilgi arayışına başladı. İddiaya göre 2000 öncesi orta hasarlı binalar yıkılacak, 2000 sonrasında yapılan binalarda ise güçlendirmeye izin verileceği belirtiliyor.

2000 öncesinde yapılan binaların yıkım durumlarını ise binadaki kat maliklerinin onayı alınarak yapılacağı, eğer kat malikleri binanın sağlam olduğunu düşünüyor ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından binanın zemin etüdünün yapılmasını ve performans raporlarının alınmasını talep edecek ve eğer uygun ise güçlendirmeye onay verilecek.
Ancak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Dönemin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un, orta hasarlı binaların da ağır hasarlı konumunda değerlendirilerek tamamının yıkılacağı bilgisini paylaşmıştı.

Murat Kurum, “Ayakta kalan binaların yüzde 20'si yıkılması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız ‘Güçlendirme işini yapmayalım, orta hasarlı binaları da aynı ağır hasar gibi güçlendirme yapmadan yeni bina yapıp vatandaşımıza teslim edelim' dedi. Orta hasarlıları da ağır hasarlı statüye koyduk. 653 bin bağımsız yapı yapıp vatandaşa teslim edeceğiz.

Bunun için de 1 yıla ihtiyaç var. Daha önce de teslim edeceğimiz konutlar olacak. Ulusal Risk Kalkanı Projesi'nde bilim insanlarının önerilerini alıyoruz. Bu işleri yapan hepsi mühendis ve mimar. Zemin etütlerini yaparak, ayrıntılı jeolojik etütleri yaparak yapıyoruz. Kırıkhan'ı görüyorsunuz. Faya yakın ve yıkımı görüyorsunuz. Zemini buna göre tespit ediyoruz. Sıvılaşma yıkımın etkisini artırmış.” cümlelerine yer verdi.

Orta hasarlı binalarda havaların yağışlı olması dolayısıyla birçok bina çatı tadilatını yaparak beklemeye geçti.

Orta Hasarlı binaların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete'de yayınlanacak kararname çok büyük önem arz ediyor. Malatya'da 6 Şubat 2023 tarihinde kırılan fay hatları doğrultusunda uzmanların görüşüne göre en az 1 yıl sürecek olan artçı depremlerin yanı sıra Malatya'nın batı kısmında bir sıkışmanın meydana geldiği ve belirtilen Malatya fayının ne derece büyüklükte bir deprem üreteceği henüz bilinmezliğini koruyor. Malatya Flaş Haber

Bakmadan Geçme