• Haberler
  • Malatya
  • 'Depremzede Çiftçimizin Yaralarını El Birliğiyle Sarıyoruz'

'Depremzede Çiftçimizin Yaralarını El Birliğiyle Sarıyoruz'

Yeşilyurt Belediyesi'nden Depremzede Çiftçilere 25 Ton Arpa İle 7 Ton Saman Desteği!

       Yeşilyurt Belediyesi Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahasında yetiştirilip hasadı yapıldıktan sonra hazır hale getirilen 25 ton arpa ile 7 ton saman, ‘Tarımsal Üretime Tam Destek’ sloganı altında ‘Çiftçimize %100 Hibe Arpa ve Saman Desteği’ töreniyle depremzede üreticilere ücretsiz olarak dağıtıldı.Törende konuşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Tarımsal hizmetlerde yakaladığımız başarı grafiğini, yeni destekler ve faaliyetlerle sürekli geliştiriyoruz.” diye konuştu.

       Yeşilyurt Belediyesi Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahasında gerçekleşen saman ve arpa dağıtım törenine; Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, MHP Yeşilyurt İlçe Başkanı Süleyman Emre, AK Parti Yeşilyurt İlçe Gençlik Kolları Başkanı Salih Tav, Yeşilyurt İlçe Tarım ve Orman Müdürü Süleyman Berktaş, Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın, Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek,Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Mahalle Muhtarları ile çok sayıda çiftçi katıldı.

        Yeşilyurt Belediyesinin tarıma ve çiftçiye verdiği desteklerin örnek alınacak güzel hizmetlerolduğunu söyleyen Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın, “ Tarımsal hizmetlere örnek gösterilecek böylesine güzel hizmetlerinden dolayı bütün çiftçilerimiz adına Belediye Başkanımızı ve ekiplerini tebrik ediyorum.Önemli olan farkındalık oluşturmak, atıl vaziyetteki alanları tarıma kazandırmak, depremde evleri ve ahırları yıkılmış olan yetiştiricilere, çiftçilere ve üreticilere destek vermektir.” diye konuştu.

         Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ise, Yeşilyurt Belediyesinin kırsal belediyecilik hizmetleriyle farkındalık oluşturmaya devam ettiğini ifade ederken şunları söyledi; “6 Şubat depremlerinde büyük zarar gören çiftçilerimizin ve yetiştiricilerimizin bu zor günlerde desteklenmesi çok değerli ve anlamlıdır.

         Büyükşehir yasasından sonra şehirlerimiz sadece kent belediyeciliği değil kırsal belediyecilik dediğimiz bir hizmet misyonu da üstlenmek durumunda kaldı. Yeşilyurt Belediyemizin kırsal belediyecilik alanında ki yatırımları ve destekleriyle hizmet alanlarını genişletiyor, çeşitlendiriyor ve farkındalık oluşturuyor.Bugünde saman ve arpa desteğiyle bu hizmetlerine bir yenisini daha eklemiş oldu. Bu tür destekler üreticilerimizi teşvik etmektedir.Belediye Başkanımızın şahsında bu sürece destek sunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

         Yeşilyurt’un tarih, kültür ve gastronominin yanı sıra sanayi ve tarım kenti olduğunu söyleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise, 2019 ile 2023 yılları arasında tarıma ve çiftçilere verdikleri desteklerle tarımsal hizmetlerde rol model teşkil edecek başarılı hizmetlerin altına imza attıklarını söyledi.

          Konuşmasının başında beş yıllık dönemde tarımsal yatırımlar ve hizmetler hakkında bilgiler paylaşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ İlçemizin tarımsal zenginliklerini ön plana çıkarmak amacıyla 2019 yılında göreve gelir gelmez Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzü kurduk ardından Cumhuriyet Örnekköy’de Kayısı Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa 177 dönümlük alan üzerine Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahasını kurup, çalışmalarımızı akademik, planlı ve düzenli bir şekilde uygulamaya koyduk.

          Tek amacımız tarımı desteklemek, atıl vaziyetteki alanları tarıma kazandırmak ve bereketli topraklarımızdan daha fazla ürün toplanmasını sağlamak ve çiftçilerimizi, üreticilerimizi destekleyerek tarımsal hizmetlerde farkındalık oluşturmaktır. Geride kalan beş yıllık sürede çok çalıştık, emek verdik ve belirlediğimiz hedeflerimize paydaşlarımızın da destekleriyle hep birlikte ulaştık. Beş yıl içerisinde bir milyon sebze fidesi dağıtımı yaparak, 250 dönüm alan üzerinde 8 bin ton sebze üretiminin yapılmasını sağladık. 1,5 ton nohut, 1 ton kuru fasulye, 80 ton arpa, 10 ton buğday dağıtımı yaptık, ilçemizin 4.500 dönüm alanında hububat ekili alan oluşturduk. 

          Hasadı yapılan nohut ve kuru fasulyeleri paketler haline getirip Emanet Çarşımızda ihtiyaç sahiplerimize ulaştırdık. Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin rahat, temiz ve güzel bir şekilde üretim yapmalarının önünü açmak adına 90 adet hayvan suluğu dağıtımı yaparken, kurduğumuz laboratuvarlarda 58 farklı çeşit ata tohumu yetiştirdik. Burada üretimini yaptığımız rulo çimleri belediyemizin parklarında ve yeşil alanlarında değerlendirip belediye bütçemizi kâra geçirdik. Bu desteklerin sonuçlarını da almaya başlamak hepimiz adına gurur verici bir durumdur. 

        Atıl vaziyetteki buradaki alanımızı Tarım ve Orman Bakanlığımızın yanı sıra Milli Emlak, Valilik ve ilgili Genel Müdürlüklerimizle tek tek görüşüp burayı arpa, buğday ve bakliyat üretiminin yanı sıra rulo çim üretiminde güzel bir seviyeye ulaştırdık. Burada hem üretim yapıyoruz hem de kurduğumuz laboratuvarlarda ürünlerin teknik analizlerini yaparak akademik bir çalışmayı da hayata geçirmiş olduk. Müdürlüğümüzde görevli Ziraat Mühendislerimiz çiftçilerimizi bağ ve bahçelerinde ziyaret ederek hem bilgilendirme yapıyorlar hem de teknik destek sağlıyorlar. Hizmetlerimizi tek bir alanla sınırlandırmayarak geniş bir yelpazede yapmaya gayret ediyoruz.” diye konuştu.

         Başkan Çınar konuşmasının devamında 6 Şubat depremlerinde evleri ve ahırları zarar gören, ciddi bir zararla karşı karşıya kalan çiftçilere olan desteklerine bir yenisini daha eklediklerini ifade ederken şunları söyledi; “Geleceğimizin en önemli konusu tarımdır, tarım gelecektir. Bizlerde kırsal belediyecilik hizmetlerimizle tarımı, çiftçilerimizi destekliyoruz. Bugünde bu desteklerimize bir yenisini daha eklemenin sevincini yaşıyoruz. 6 Şubat günü yüzyılın felaketiyle karşı karşıya kaldık. Bu zorlu süreçte hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin hayvanları telef oldu, evleri, ahırları yıkıldı, mağdur oldular. Kendi alanımızda yetiştirip hasadını yaptığımız 7 ton saman ile 25 ton arpayı, depremden etkilenen çiftçilerimize ücretsiz olarak bugün teslim ediyoruz. Bu tür destekler büyük desteklerin yolunu inşallah açacaktır, elimizden geldiğince çiftçilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Hâyırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.

         Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın daveti üzerine Malatya’ya gelen Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ise, çiftçilerle bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederken, “Bursa’da yaşayan Malatyalıların selamını ve muhabbetlerini getirdim. Kıymetli kardeşim Mehmet Çınar Başkanımızı hizmetlerinden dolayı tebrik ediyorum, sizlerin derdiyle dertleniyor. Seçim süreci öncesinde yine Yeşilyurt’a gelmiştik, birlikte kardeşlik protokolü imzalamıştık. 

         Yeşilyurt’ta güzel hizmetleri ve çiftçilere yönelik destekleri görmek hepimizi mutlu ediyor.6 Şubat depremleri bizim işlerimizin ve hizmetlerimizin yönünü değiştirdi, bu süreçte vatandaşların dertleriyle dertlenmeyle, sorunlara çözüm getirmeye, şehirlerimizde yaşayan herkesin yanında olmaya devam edeceğiz.Bizlerde kardeş belediye olarak buradaki kardeşlerimizin yanında olmaya gayret ediyoruz.Cami, mescit ve oyun alanlarını içerisine alan 300 konteynırlık kent oluşturduk, Bursa’dan gelen hayırsever işadamlarımızla birlikte bugün ziyaret edeceğiz.Burada yaşayan vatandaşlarımızla hemhal olacağız, taleplerini dinleyeceğiz, dertlerine ortak olacağız.Deprem yaralarını hep birlikte saracağız, bir ve beraber olduktan sonra aşamayacağımız hiçbir engel yoktur.” diye konuştu.

         Konuşmaların ardından Yeşilyurt Belediyesi Tarımsal Hizmetleri Müdürlüğü ekiplerince hazırlanan 25 ton arpa ile 7 ton saman balyalar ve çuvallar halinde çiftçilere teslim edildi.
 

'Depremzede Çiftçimizin Yaralarını El Birliğiyle Sarıyoruz'
'Depremzede Çiftçimizin Yaralarını El Birliğiyle Sarıyoruz'
'Depremzede Çiftçimizin Yaralarını El Birliğiyle Sarıyoruz'

Bakmadan Geçme