Filistin bildirisine 14 rektör imza atmadı

Türkiye'deki 189 üniversite rektörünün imzasının bulunduğu bildiri, OSTİM Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde kamuoyuna duyuruldu.

PAYLAŞ
Malatya Derin Haber - Editör

         Filistin'deki işgalci yahudilerin Filistinlilere uyguladığı teröre dikkat çekmek maksadıyla kaleme alınan “Filistin için adalet ve insan hakları” başlıklı bildiriyi Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü de dahil 189 üniversite rektörü imzalarken 14 üniversitenin rektörleri ise imza atmaktan kaçındı.
 
 
Filistin konulu bildiri


 
         1947 senesinde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı 181 sayılı karar gereğince belirlenen Filistin topraklarının ekseriyeti işgal altındadır. 


         Yine BM tarafından alınmış olan 1967 tarihli ve 242 sayılı kararı ile belirlenmiş olan kurallar ihlal edilmiştir. İslam dini için olduğu gibi diğer bütün semâvi dinler için de mukaddes olan Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın İsrail Devleti tarafından işgali ve asırlar boyunca burayı yurt edinmiş mazlum bir halkın, kendi iradesi dışında, yaşlı, kadın ve çocuk demeden can almaya varan bir zulümle yurdunu terk etmeye zorlanması hiçbir şekilde kabul edilemez. Bugün yaşanan bu insanlık suçunun karşısında durmak, sadece İslam dünyasının değil, tüm dünyanın görevi ve tarih önündeki en önemli sınavıdır.


 
         Kudüs'teki uluslararası hukuka aykırı uygulamalara karşı, BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu kararları dahil olmak üzere, uluslararası toplumun daha fazla vakit kaybetmeden etkili ve sonuç verici bir şekilde harekete geçmesi için bütün dünyaya çağrıda bulunuyoruz. Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa’nın statüsünü aşındırmaya yönelik mütecaviz eylemlere ve Filistin halkının meşru haklarını gasp etme girişimlerine karşı her zaman gerekli tepkiyi vermeye; Filistin davasını ve kardeş Filistin halkının özgürlük, adalet ve bağımsızlık mücadelesini savunmaya devam edeceğimizi ifade etmek istiyoruz.


 
          Birleşmiş Milletlerin (BM) uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukuku çerçevesinde yıkım ve tahliyelerin durdurulması; mukaddes mekânların statükosunun korunması için İsrail devletine yönelik çağrısına tam destek verdiğimizi ve bu çağrının arkasında bütün BM üyesi ülkelerin kararlılıkla durması gerektiğini belirtiyoruz.


 
         Biliyoruz ki; mazlum halkların haksızlıklara karşı güçlü bir şekilde direnebilmesi ancak sağlam bir eğitim ve nitelikli insan gücü ile olabilir. (...) Üniversitesi olarak bu konuda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye istekli ve hazırız.


 
        Filistin halkı ve Filistin dâvâsı; her bir yurttaşımızın ortak bir zeminde buluştuğu ortak davamızdır. (...) Üniversitesi Senatosu olarak bu açık haksızlığa ve insanlık suçuna karşı sesimizi yükseltiyoruz. Başta akademik camia olmak üzere, vicdan sahibi herkesi haksızlığa karşı birlik olmaya çağırıyor; din, inanç, hayat, özgürlüklerine karşı yapılan bu vahşet dolu saldırılar ile birlikte dünyanın gözünün önünde gerçekleşen bu insanlık dramına göz yuman, dilinden insan haklarını ve uluslararası normları düşürmeyen ancak yine de bu zulme göz yuman herkesi şiddetle kınıyoruz.
          Bu tarihi kavşakta yüreklerimizin mazlum Filistin halkıyla birlikte attığını bir kere daha ilan ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
 
Bildiriyi imzalamayan üniversiteler:


 
         Kendilerine bildiri metni gönderilmesine ve imza kampanyasına katılım daveti yapılmasına rağmen 14 üniversite yönetimi imza vermedi. İsrail’e karşı Filistin’e destek bildirisini imzalamayan üniversiteler;


 
Özel Acıbadem Üniversitesi,
Özel Atılım Üniversitesi,
Özel Beykoz Üniversitesi,
Özel Çankaya Üniversitesi,
Özel Bilkent Üniversitesi,
Özel İstanbul Bilgi Üniversitesi,
Özel Okan Üniversitesi,
Özel Kadir Has Üniversitesi,
Özel Koç Üniversitesi,
Özel Özyeğin Üniversitesi,
Özel Sabancı Üniversitesi,
Özel TED Üniversitesi,
Özel Yaşar Üniversitesi olarak sıralandı.

www.iktibasdergisi.com

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN