Kayısıda Yaprak Delen (Çil) Hastalığı

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit Kayısıda Yaprak Delen (Çil) Hastalığı konusunda Çiftçi ve üreticileri uyardı.

PAYLAŞ

         İl Müdürü Tahir Macit" Fungus kışı genellikle tomurcuk ve dallarda miselyum ve konidi halinde geçirir. Primer enfeksiyonlar konidilerle gerçekleşir ve hastalanmış tomurcuklar ile kanserler sürekli enfeksiyon kaynaklarıdır. Genç sürgün yaraları ve yapraklar ise sekonder enfeksiyon kaynaklarıdır. Etmen yaşam çemberini tüm yıl hasta tomurcuklarda sürdürmektedir


        Hastalık kayısı ağaçlarının yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dalları üzerinde belirti oluşturur. Yaprak üzerinde oluşan lekeler ilkönce 1 mm çapında, yuvarlak, yağ lekesi görünümünde olup zamanla kenarlara kırmızımtırak, orta kısımları koyu kahverengine dönüşebilir.  Bu lekeli kısımlar sonradan dökülür ve yaprakta delikler oluşur. Bazen birbirine bitişik lekeler birleşip dökülürler ve çapı 1 cm'yi bulan delikler görülür. Etmen yaprak saplarını da enfekte etmektedir.

  
        Fungus sürgünler üzerindeyuvarlak,kahverengi kırmızı renkte lekeler oluşturur.Genç sürgünlerde oluşan lekeler kısa sürede zamk çıkararak küçük kanser yaralarına dönüşürler.

 

MÜCADELESİ

 

Kültürel Önlemler

 

        İlkbaharda hastalıklı tomurcukları bulunduran ve kanser yaraları bulunan dallar ve genç sürgünler sağlam kısımdan budanarak bahçeden uzaklaştırılmalı ya da uygun bir yerde yakılmalıdır. 


         Sulama, gübreleme, toprak işleme ve budama, iyi bir havalanma ve ağacın kuvvetli gelişmesini sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Budama aletleri %10 luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) daldırılarak dezenfekte edilmelidir.

 

Kimyasal Mücadele


1.İlaçlama: Sonbaharda, yaprak dökümünden hemen sonra(Bordo Bulamacı ya da Bakırlı bir preparat)
2.İlaçlama: İlkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce. (Pembe çiçek tomurcuğu döneminde) Bakırlıbirpreparat ya da Bordo bulamacı ile
3. İlaçlama: Meyvelerde çanak yaprağı ve erkek organ tablası meyvenin ucuna sıyrılırken(kürkten sıyrılırken) organik fungusitlerden biri ile ilaçlama yapılmalıdır.

 

       Önemli Not:İlimiz içinde bulunduğumuz Mart-Nisan ayları nem ve sıcaklık değerleri açısında büyük değişiklik gösterebilmektedir. İklimde yaşanabilecek hızlı değişim meyve bahçelerinde görülen hastalıkları tetiklemektedir. Bundan dolayı kayısı ağaçlarında çil hastalığın oluşmaması için üreticilerimizin meyvenin kürkten sıyrılma dönemini takip etmeleri ve mücadele için geç kalmamaları gerekir. Ancak mevsim yağışlı geçerse üreticilerimizin çil ilacını ikinci kez tekrarlamaları büyük önem arz etmektedir" dedi.

Bülten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN