Salgın İddialarına MASKİ'den Raporlu Yanıt
MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Malatya genelinde yaşanan salgının kaynağının içme suyu olduğu ile ilgili iddialara cevap vererek, 'MASKİ olarak vatandaşımızın hizmetine sunduğumuz içme sularımız devamlı kontrol altında. Vatandaşlarımız rahatlıkla içme suyunu kullanabilirler' dedi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Mehmet Mert, son günlerde Malatya’da içme suyuyla ilgili yapılan bazı spekülatif bildirimlerle ilgili olarak açıklama yaptı. Malatya genelinde içme suyu temin edilen tüm bölgelerde günlük numuneler alınarak gerekli analizlerin yapıldığının kaydeden Mert, suların gönül rahatlığıyla içilebileceğini belirtti.
“MEVSİMSEL ARTIŞ, MASKİ’YE MAL EDİLEMEZ”
Son günlerde Malatya genelinde içme suyundan rahatsızlanan vatandaşların sayısında artış olduğu iddiaları üzerine konuyu araştırdıklarını belirten MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, “MASKİ Genel Müdürlüğü olarak içme suyu konusunda gerekli tedbirlerimizi alıyoruz. Sularımız 7-24 kontrol edilmektedir. 2 ayrı laboratuvar tarafından denetlenmektedir. Bunlar; Malatya Halk Sağlığı Laboratuvarı ve akredite olan kendi laboratuvarımızdır. Vatandaşın kullanımına sunulan içme sularından günlük numuneler alınmakta ve su kalite parametre analizleri ile değerlendirmeler yapılmaktadır. Ayrıca Malatya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından da kalite ve dezenfeksiyon açısından haftalık düzenli kontroller ve izlemeler gerçekleştirilmektedir. İçme suyumuz; Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa Birliği (EC), Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kalite standartlarına uygundur.
Bazı basın-yayın organları ve sosyal medyada dolaşan iddialar tamamen asılsızdır ve gerçeği yansıtmamaktadır. Her yıl bu aylarda salgında artış görülüyor. Sebebi içme suyumuz değildir. Atık sularla sulanan sebze ve meyvelerden olma ihtimaline karşı sebzeler tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır. İçme suyumuz son derece sağlıklıdır ve bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bütün vatandaşlarımız tarafından gönül rahatlığı ile tüketilebilir” dedi.
“SULARIMIZDA İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN HİÇBİR VERİ BULUNMAMAKTADIR”
MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, “TSE 266 İnsan Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği diyor ki; Uç noktalarda klorunuz 0,3 ile 0,5 Ph arasında olacak. Bir suyun mikrobiyolojik olarak temiz olduğunun göstergesi klor ölçümlerinin 0,3 - 0,5 Ph arasında olması. Buna istinaden bizim ekiplerimiz Malatya’nın muhtelif yerlerinde uç noktalarda günlük klor ölçümü yapıyorlar. Klor ölçümlerimizde şu ana kadar merkez için konuşuyorum; herhangi bir sıkıntı ile karşı karşıya değiliz. Artı hafta da 1 defa depolarımızın tamamını temsil edecek şekilde rutin numuneler alıyoruz. Bu numunelerde kimyasal ve bakteriyolojik analizlerin tamamını yapıyoruz. Kaptajdan başlıyoruz, en uç noktaya kadar numuneler alıyoruz. Bu numuneleri laboratuvarlarımızda çalışıyoruz. Bu numune sonuçlarını web sitemizde güncelleyerek yayınlıyoruz. Sularımızda insan sağlığını tehdit eden hiçbir veri bulunmamaktadır. Tamamen kontrolümüz altında şebeke hattımıza su verilmektedir. Ne bakteriyolojik ne kimyasal kirlilik mevcut değildir” diye konuştu.
“HALK SAĞLIĞI LABORATUVARLARINDA DA OLUMSUZLUĞA RASTLANILMADI”
Malatya Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı tarafından da bağımsız olarak içme suyu numunelerinin alınarak analiz edildiğini belirten Mert, “MASKİ ile birlikte Halk Sağlığı, bizden bağımsız olarak numuneler almakta, günlük denetim izlemesi kontrol izlemesi numuneleri almakta. Denetim izlemesi numunesini Kayseri Halk Sağlığına gönderip orada çalışmakta. Onları yaptığı analizlerde de herhangi bir olumsuz veri elimize ulaşmamıştır. Özetle Malatya şebeke suyu kesinlikle TSE 266 İnsan Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliğinin gösterdiği uç noktalar yani şu değerin üzerine çıkmaması gerekir dediği değerlerin üzerinde değildir. Tamamen sağlıklı kimyasal fiziksel ve mikrobiyolojik olarak içmeye uygun. Vatandaşımızın hiç bir tereddüttü olmadan kullanacağı sulardır” dedi.
“SİTELERİN SU DEPOLARI SİTE YÖNETİMLERİNİN SORUMLULUĞUNDADIR, TEMİZLENMELİDİR”
Özellikle sitelerde kullanılan içme suyu depolarının temizliğinin 6 ayda bir temizlenmesi gerektiğine vurgu yapan MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak pek çok sitemiz depo kullanmaktadır. Su depoları kullanmaktadır. Su depolarının temizliği sitenin sorumluluğu altındadır. MASKİ’nin bunu kontrol etmesi mümkün değildir. 6 aylık periyotlarda sitelerinde mevcut olan depoların temizletilmesi. Depoların dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Siteleri içinde bulunan depoların kirliliğinden kaynaklı su kirliliği MASKİ’nin sorumluluğunda değildir.”