Muhtarların Tüzel Kişiliği Yeniden Verilmeli... - Hamit KİRAZ

Muhtarların Tüzel Kişiliği Yeniden Verilmeli...


2012 yılında çıkan 6360 sayılı kanunla büyük şehirlerde 2014 yerel seçimleriyle il özel idarelerine bağlı köyler mahalleye dönüştürülerek ilçe belediyelere bağlandı.

 

Muhtarlıkların da tüzel kişiliği kaldırılıp mahalle muhtarına dönüştürüldü...

 

        Köy kanununa göre kırsaldaki köylerin hukuki yapısı  ve görevleri, köy cami,okul,sulak,otlak,yayla,baltalık,gibi ortak malları bulunan köy muhtarlıkların sorumluklarındaydı.

 

       Ancak; büyük şehir yasasıyla kırsal kesimdeki köyler mahalleye  dönüşünce,köy muhtarlarınin ve köylerin tüzel kişiliği sona erince gecmisten beri , geçimini meralarda,otlaklarda,yayla ve sulaklarda,sağlayan  köylülerin ve koylerin yayla ve meralar da,amacı dışına çıkartılarak  meralarda  kira geliri ve kar amaçlı, bazı şirketlere peşkeş çekerek...

 

Maden arama, taşocağı,mermer ocağı gibi kulanımlara da izin verilmektedir.

 

        Yine  köylünün  gözü gibi baktığı   koruyup,kolladığı, sahiplendiği baltalık ve ormanlarininin orman müdürlükleri tarafından   peyder pey kesilerek satildiğını ve sonradan dönüp bakilmadığını görüyoruz...

 

       Kısacası köylünün yıllardan beri sahiplendiği merasının ,yaylasının sularının, ormanlarının, otlaklarinin  yani geçimini bu yolla sağladığı geçim kaynaklarının kırsaldaki  hayvancılığın bitme noktasına doğru gittigi görülmektedir.

 

       Bu nedenle Sehircilik Bakanlığı ve Belediyelerin bir an önce  kırsal kesimde   yaşayan mahallelere mahalle muhtarlıklarına eskiden olduğu gibi tüzel kişiliğinin yeniden verilmesi elzem olmuştur..

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
19Ekm

Beydağına Derdimi Döktüm

31Ağs

Hizmet Haktır;

19Ağs

Tek Derdim Hizmetti

08Ağs

Benim Tek Derdim Hizmet; 2 Bölüm

08Haz

Evim Yok Evim...