Ziraatçı Yı Sahada Görmek İstiyoruz !!! - Hamit KİRAZ

Ziraatçı Yı Sahada Görmek İstiyoruz !!!


Olmazsa olmazı; Tarım teknolojiyle büyür ve gelişir.
Tarım hayatır...candır... Yaşamın  kendisidir. Tarımın sezonu yoktur. 365 gün tarım vardır. Ancak ekim dikim mevsimi ilkbahar ve sonbahardır.
Çiftci bu mevsimde, tarlada bağda, bahçede; budama yapıyor aşı yapıyor, kayısıda;  ilaçlama ,sulamaya hazırlık, hububatta; nohut, mercimek ekiyor, yeşillikler ekiyor, sebze yeri hazırlıyor, bir telaş uğraş devam ediyor.
Çiftçi birbirinden destek istiyor, şunu nasıl yapalım bunu nasıl dikelim diye soruyor. Doğru bildikleri yanlış bildikleri vardır.
Ancak söyleyecegimiz, bu istek ve taleplerimizi belki  ilgili kurumlar kendi programları dahilinde yapıyorlar.
Fakat isteğimiz Tarım İl İlçe müdürlükleri,bünyesinde çalışan ilgili zirraatçileri sahada çiftçilerle  bereber çiftçiye rehberlik yaparak, toprak tahlilinden, budama ve aşıya kadar hangi meyve ağaçlarına hangi gübrenin  kullanılması, hangi ürün hangi mevsimde  dikilir ve dikim esnasında fidan şeçimi gibi bir çok konuda teknik ve uzmanlık tecrübelerine ihtiyaç olduğu gibi, bu tecrübelerini sahada çiftçiyle paylaşarak doğru tarım daha az işçilik, daha çok verim elde edilebilir.
Önemli bir konuda tarımın gelişmesi ve ürünün pazar bulması içinde  çiftçiler gücünü birleştirerek, yerel yönetimlerinde desteğiyle KOOPERETİLEŞMEYE, gidilmeli ve bu konuda çiftçileri bilgilendirmeli, teşvik ve öncülük etmeleri gerekir.
Netice olarak bu programları yapılırken bir bedel olacaksa hem yerel yönetimler, hemde devlet, hem çiftçisine hemde zirratçilerine  destek sağlamalı.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
19Ekm

Beydağına Derdimi Döktüm

31Ağs

Hizmet Haktır;

19Ağs

Tek Derdim Hizmetti

08Ağs

Benim Tek Derdim Hizmet; 2 Bölüm

08Haz

Evim Yok Evim...