Hayvanclık Projeleri Destekleme Seminerine Yoğun İlgi
Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen 'Hayvancılık Projeleri Desteklemeleri ve Tarım Sigortaları (TARSİM)' konulu seminer yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ‘Hayvancılık Projeleri Desteklemeleri ve Tarım Sigortaları (TARSİM)' konulu seminere katıldı.
Başkan Akın, “Yaylalarımızdaki sondaj çalışmaları için Başkanımıza teşekkür ediyoruz”
Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programda açılış konuşmalarını yapan Malatya Tarım Platformu ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, “Bizim asıl amacımız yetiştiricilerimizin mağduriyetinin önüne geçebilmek adına programımızı gerçekleştiriyoruz. Tarım ve hayvancılıkta bilindiği gibi olmazsa olmaz yem bitkileri. Gerek sulamayla ilgili, gerek yeni çıkan hayvancılık desteklemeleriyle ilgili bilgilendirmeler yapacağız.
Üretmemiz lazım, üretene sahip çıkmamız lazım. Biz her zaman söylüyoruz sahada izi olmayanın üretimde yüzü olmaz. Üretene, üreticiye sahip çıkacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan'a teşekkür ediyoruz. Özellikle yaylalarımızdaki sondaj çalışmalarıyla ilgili bizlere, yetiştiricilerimize ve doğadaki hayvanlara su içmesi noktasında sondaj çalışmalarına destek verdiklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Tarım ve Orman Bakanımıza yetiştiricilerimize verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
Gürkan, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza hizmet için gayret gösteriyoruz”
Yapılan organizasyonun çok güzel olduğunu ifade eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “ Tarım ve hayvancılık artık stratejik bir hal aldı. Özellikle günümüz dünyasında pandemi sonrasındaki süreçte gıda ile ilgili büyük sorunlar yaşandı. Dünya şu anda da bu sorunları yaşıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle Ukrayna'daki tahıl koridorunu açtırması, bir taraftan gıda bekleyen özellikle üçüncü dünya ülkelerinde açlıkla karşı karşıya kalan insanlarımıza ve Avrupa'daki insanlarımıza bir hayat suyu olmuştur. Dolayısıyla Türkiye coğrafyası kendi kendine yeten bir coğrafyadır.
Pandemiden sonra özellikle şehirlerden tekrar kırsala dönüşlerle ilgili bizler Tarım ve Orman Bakanlığımız olsun, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz olsun, Valiliğimiz ve belediyelerimiz olsun bu konuda altyapı tedbirleri olarak çiftçilerimize, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza hizmet etme noktasında büyük gayretler gösteriyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak bir taraftan tarımla ilgili kurulmuş, üretim kooperatiflerini desteklerken diğer taraftan da tarımla uğraşan vatandaşlarımızın sorunlarının giderilmesi konusunda gayret gösteriyoruz.
MASKİ Genel Müdürlüğümüz 600 bin metre sulama borusu dağıttı. 60 km su kanalı, 3 gölet ayrıca bütün çiftçilerimize ekilemeyen topraklara Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzle birlikte buğday ve arpa dağıttık. Diğer taraftan nohut ve fasulye dağıtımlarını da gerçekleştirdik. Bir milyonun üzerinde fide dağıttık ve kırsalda alıç fidelerimizin aşılandırılması, meyve fidanlarının dağıtılması noktasında Tarım ve Orman Bakanlığımız, Meyvecilik Araştırma Enstitümüz olsun ortak çalışma içerisindeyiz. Devletimizin ve Bakanlığımızın tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşımıza geniş anlamda hibe ve kredilendirmeleri var. Bunların yerli yerinde kullanılması elzem olan konulardır.
Programa katılan STK'larımızın aktivitelerini yakinen takip ediyorum. Özellikle kadın kooperatiflerimizin yöresel anlamda doğal, organik şekilde ürettikleri ürünlerin kendi kooperatiflerinde satılması konusunda ve bizim ESENLİK marketlerimizde satılması, önlerinin açılması noktasında büyük gayretler gösteriyoruz. Şu anda dünya organik bir tarıma dönmüşken özellikle organik ekimler ve üretimlerle ilgili gerek ESENLİK marketlerimiz gerek MALDİANA ve diğer kadın kooperatiflerimiz bu konuda güzel çalışıyorlar. Arguvan'daki paketleme tesisinde üretilen değerlerin ESENLİK marketlerinde satılması ve ESENLİK marketlerimizde de yoğun bir talep görmesi bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Demek ki çalışmamız lazım” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından protokol tarafından çobanlık sertifikası almaya hak kazananlara sertifikaları verildi. Sertifika törenin ardından seminer programı gerçekleştirildi.