Meşhur Et Ustası Kasap Gökhan'dan Kavurma Tarifi

Malatya'nın et konusunda yılların deneyimli Ünlü Kasaplarından Kasap Gökhan Kurban Bayramında En İyi Kavurma nasıl yapılır' tarifini Malatyalılara açıkladı.

Malatya'nın et konusunda yılların deneyimli Ünlü Kasaplarından Kasap Gökhan Kurban Bayramında En İyi Kavurma nasıl yapılır” tarifini Malatyalılara açıkladı.

ET KASAP GÖKHAN'DAN SORULUR

Yıllardır Kırmızı et sektöründe tartışmasız lider isim Ünlü Kasap Gökhan kendi işletmesinde Malatya halkına sunduğu birbirinden özel et ürünleriyle il içi ve il dışından gelen damak tadını bilen özellikle Mangal severlerin tercihi Kasap Gökhan Kurban Bayramında Malatya usulü özel kavurma tarifini açıkladı.

Yeşilyurt'un dağlarında kaynak sularını içerek, Meşe palamudu yemiş kekik ile beslenmiş yayla malı Küçükbaş ve Büyükbaş etlerin veteriner kontrolünde kendi uzman ekiplerinin İslami usullere göre kesilerek ( Bonfile, Antrikot, Gerdan, Pirzola, Küşleme, Kuşbaşı, Kıyma, Biftek vs. ) et ürünlerini beğeniyle alan vatandaşlar Piknikte ve evlerinde Gündüzbey ilçesinde Gündüzbey ilköğretim okulu altı no ‘de faaliyetine 2 kuşak devam eden Kasap Gökhan'ı tercih ediyor.

MALATYA USULÜ KAVURMA TARİFİ KASAP GÖKHAN'DAN

Kurban Bayramı'nın vazgeçilmezi Malatya usulü kavurma tarifi her bayram olduğu gibi bu bayram da sıklıkla aratılan tarifler arasında yerini aldı.

Kavurma dediğin sadece et ve kendi yağından olur diyen et profesörü kasap Gökhan” Malatya usulü kavurmada kesinlikle domates, biber asla olmaz” dedi. Malatya usulü kavurmanın en büyük özelliği Kurban etinin birkaç saat dinlenmiş olması ve yendi yağından kullanılması lezzetini verir.

Kasap Gökhan Malatya usulü özel tarifinde” Kurban Etinin veya alınan etin iyi dinlenmesi gerekiyor. Kurban eti komşuya kesilip hemen verilmesi lazım ama aynı gün kavurma yemek mecburiyetinde değiliz. İlk gün hayvandan çıkan ciğer, böbrek vs gibi sakatat da yenilebilir. Kavurmayı çok istemediğiz sürece lezzetli olması açısından birinci gün kesinlikle yapmayacağız. Bu aslında sağlıksız olur. Etin sıcaklığının gitmesi gerekiyor.

Hayvan kesildikten sonra birkaç saat içerisinde Et kendini çekecek ve lezzetlenmeye başlayacaktır. Malatya usulü kavurmaya gelince kesilen hayvandan bir parça yağ alıyorum. Kendi yağında ya da kuyruk yağında pişecek. Kavurmalık bölümü eğer danaysa sırt kısmından, Kuzu, çebiş Toklu veya şişek ise tranç dediğimiz But veya Kol kısmından yapılır.

Kavurmada iki şekil vardır. Bir, iri kavurma. Diğeri de Julyen usulü doğrama. Yağlar da aynı şekilde yalnız küçük doğrayacağız. Yağı önce tencereye koyacağız, kızdıracağız, o yağı eriteceğiz. Sonrasında kıkırdakları alacağız. İsteyen daha lezzetli olsun denirse kızaran ve koyu sarı renge ulaşan kıkırdaklar kalabilir.

Ardından orta şekil jülyen usulü kuşbaşı etleri erittiğimiz yağın içerisine koyduktan sonra kavuruyoruz, Et suyunu önce bırakır daha sonra suyunu çektikten sonra Et kavrulur kendi yağında. Daha sonra 5 dakika kapağı kapatıp dinlendiriyoruz. Tuzu en son atıyoruz, çünkü tuz eti sertleştiriyor. Tuz harici başka bir şey ilave edilmez. Kısık ateşte pişirilecek.

MALATYA USULÜ KAVURMA YANINDA NE YENİR?

Malatya usulu kavurma yanında Soğan seviyorsak kavurma tenceresinin ortasında bütün bir soğan koyabiliriz. Soğan doğrayıp soğanla kavrulmaz. Kurban kavurmasında içerisinde soğan olmaz.

Kavurma'nın yanında Soğan söğüş, Domates, Arnavut biberi ve Yayık ayranı en ideal yardımcıdır. Afiyet Olsun"

Yorumlar 1
Akademik 17 Haziran 2024 14:07

1 Yıldır Kasap Gökhan'dan et alıyorum çok memnunum. Evde ve Mangalda çok lezzetli kaliteli et veriyor. Tebrikler...

Bakmadan Geçme