Rendeci' 26 Ekim Kadın Muhtarlar Gününüz Kutlu Olsun'
Türk kadınına verilen haklar Cumhuriyetimizin önemli kazanımlarından biri olmuştur.
26 Ekim 1933 Yılında Türk Kadınına Muhtar ve İhtiyar heyeti seçilmesinin 88 yılı nedeniyle bir Açıklamada Bulunan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Muhtarlardan sorumlu Teşkilat Başkan Yardımcısı Hava Rendeci “Cumhuriyetin kurulmasından tam 10 yıl sonra 1933 yılında köy muhtarı ve köy ihtiyar heyetlerine kadınların da seçilme hakkı ancak verilebilmiştir. Aydın İli Demircidere Köyünde yapılan seçimler sonrasında, Türkiye'nin ilk kadın muhtarı olarak Gül Hanım seçilmişti. 88 Yıl sonra Bugün Türkiye'de toplam 50 bin 285 Muhtar arkadaşımız var bunlardan 1134'ü kadın muhtarlarımız. Biz bu sayısının az olduğunu ve daha çok Kadın Muhtar Sayısının artmasını arzu etmekteyiz”
Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Muhtarlardan sorumlu teşkilat bşk yardımcısı ve Atatape Mahallesi Muhtarı Hava Rendeci, Kadın Muhtarların büyük özveri ile görev yaptığını belirterek söyle konuştu:
“Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı sırasında ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında fedakarlıklarıyla yeniden devlet kurma yükünü paylaşan Türk kadınının dünyaya örnek teşkil edecek şekilde yetişmesi ve toplumsal hayat içerisinde yerini alması için döneminin en ileri adımlarını atmıştır. Türk kadınına verilen haklar Cumhuriyetimizin önemli kazanımlarından biri olmuştur.
Eğitim, bilim, kültür, sanat, siyaset, ekonomi ve spor gibi her alanda büyük başarılar ortaya koyan kadınlarımız, annelik gibi manevi rollerin yanında, bu gün toplum içerisinde.Bakan,Milletvekili, Genel Müdür ve Muhtarlık vs.gibi sorumlulukları ağır görevlerde söz sahibi olmanın da haklı onurunu yaşamaktayız.Ülkemizde kadın hakları konusunda en büyük gelişme Cumhuriyet döneminde. Gerçekleşmiştir. Bunda şüphesiz ki Mustafa Kemal Atatürk'ün rolü büyüktür. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında kadın hareketi için belki de en öncelikli konu siyasi haklarına kavuşması idi.
Türk kadını, yeni rejimin kendilerine tanımış olduğu fırsatın bilinci içerisinde, sağlanan olanaklardan mümkün olduğunca yararlanma yoluna gitmiş ve 1930 ve 1934 yıllarındaki düzenlemelerle siyasal alanda söz sahibi olmuştur. Çağdaşlaşmanın gereği olarak atılan bu adımlar içinde, 1933 yılında köy muhtarı ve köy ihtiyar heyetlerine kadınların da seçilme hakkını kazanması, bu süreçte önemli bir dönemeçtir.
Aydın İli Demircidere Köyünde yapılan seçimler sonrasında, Türkiye'nin ilk kadın muhtarı olma özelliğine sahip Gül Hanım, Türk kadınının yeteneklerini, siyasal haklarını ve siyasal yaşamdaki yerini dair iyi bir örnektir.
Kamu ve yerel yönetimler arasında önemli bir köprü vazifesi gören tüm kadın muhtarlarımızın “26 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ`nü kutluyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum.”