ESKKK Başkanı Evren' İlimize Yeni Sanayi Sitesi Şart'

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı TESKOMB Merkez Denetim Kurulu Üyesi Ali Evren Malatya'da yıllar önce yapılan Sanayi Sitelerinin artık Esnaf ve Sanatkar camiasının ihtiyacı karşılayamadığını belirterek Büyüyen ve Gelişen Malatya için Yeni Sanayi Sitesi Şart dedi.

PAYLAŞ
Malatya Derin Haber - Kayhan İNCEOĞLU

       Başkan Evren yıllardır diğer illerdeki sanayi sitelerini incelediklerini, Malatya da esnaf ve Sanatkarların günün şartlarına göre ihtiyacı karşılamadığını belirterek sorunların çözümü için yıllardır mücadele verdiklerini belirterek" 40-50 yıl önce ilimizde yapılan sanayi sitelerinin artık esnaf ve sanatkârların ihtiyacını karşılayamadığını, esnaf ve sanatkârlarımızın çalışma alanlarına dar gelmektedir.  Bunun için ilimizde yeni bir sanayi sitelerinin kurulması artık kaçınılmaz olmuştur.


       Birçok ilin sanayi sitesi bitti. 26/02/2021 tarihinde Konya’da Yeni sanayi sitesinin başlatılması için ihalesi yapıldı. Konya Büyükşehir Belediye başkanı Sayın Uğur İbrahim ALTAY tarafından 2858 yeni teknoloji kapasiteli sanayi sitelerinin çalışmaları başlamış ihaleye verilmiştir. Malatya’da 8 yıldır uğraş verdiğim sanayi sitelerinin taşınması için yeni yerlerin belirlenmesi için büyük uğraşlar verdim. İnşallah yakında bizlerde yeni sanayi sitelerine kavuşacağız. 


       Malatya sanayi sitelerinin gelişmesi için yapmış olduğum çalışmalarda o dönemin Belediye Başkanı Sayın Ahmet ÇAKIR ve milletvekilleri yapmış olduğumuz görüşmelerde Sanayi sitelerinin Yeşiltepe’ye taşınması için Belediyede plan ve proje çizildi. Meslek odaları ile toplantılar yapıldı. Mobilyacılar Odası, Ağaç Sanatkarlar Odası, Ayakkabıcılar Odası, Mermerciler ve diğer Meslek Odalarının üye sayıları kayıt altına alınması yapılmalı. 


        Belediye Başkanı Ahmet ÇAKIR’ın talimatı ile bazı illerde yapılan sanayi sitelerinin gezilmesi için Kayseri, Konya ve çevre illerdeki sanayi siteleri için 25 Mart 2016 tarihinde Malatya’da bir heyet oluşturarak bu illerdeki sanayi sitelerini Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Metin TORUN, İmar İşlerinde Turan ÖZDEMİR, Mali İşler Daire Başkanı Memiş ALBUNDUK, Mobilyacılar Esnaf Odası Başkanı Şeyho İLBEĞİ ve Ayakkabıcılar Odası Başkanı Bülent KARAKOÇ ile beraber birçok sanayi sitelerinde incelemelerde bulunduk, nasıl bir çalışmalar yapıldığı yerinde görüldü.


       Kayseri’de TOKİ tarafından yapılan yeni sanayi siteleri 400-600-800 metre kare olarak meslek ayrımına göre modern dükkanlar yapılmış. Yapılan dükkanlar Malatya’da giden heyet tarafından günümüz şartlarına göre yapıldığı ve projesi çok beğenildi.


       Büyükşehir Belediyesi tarafından Yeşiltepe’de bulunan Çakmak Kışlasının olduğu yere taşınması için proje çizildi. Daha sonra iptal edilerek rafa kaldırıldı.


       Büyükşehir Belediyesine, Milletvekilleri yazmış olduğumuz raporlar neticesinde şu anda Altay Kışlası üzerinde çalışmalar başlatıldı. İnşallah yakın zamanda ihaleye verilir TOKİ tarafından yapılır. Ödemeleri de 15 yıl vadeli olacak şekilde olur. 


       Şu anki sanayi siteleri 1961-1975-1982-1991 yıllarında yapılan sanayi siteleri günümüz şartlarına el vermemekte şehrin içinde kalmış durumdadır. Esnaflarımız bilim ve teknoloji ile yeni imalatlar yapmak için hükümetinde verdiği destekler ile makine teçhizatlar almak istiyorlar ancak işyerlerinin büyüklüğü el vermediğinden almaktan vazgeçiyorlar. 


       İşyerleri 100-150 metre kare olarak yapılmıştır. Esnaflarımızın çoğu kaldırımlarda yollarda çalışmalar yapmaktadır. Esnaflarımız tır ile hammadde getirdiği zaman yollar tamamen kapanmakta, hammaddelerini yola dökmektedir. Elektrik enerjisi, yüksek gerilim kabloları açıkta gitmekte çoğu tırlarımız malzeme boşaltırken ikinci katta bulunan işyerlerine veya elektrik kablolarına takılarak kazalara, elektrik kesintilerine sebep vermektedir.


       Yeni yapılacak sanayi siteleri mevcutta faaliyetlerini devam ettiren esnaf ve sanatkarlarımız öncelikli olacaktır. 


         Esnaf ve sanatkarlarımızın artık büyümesi ve gelişmesi için yeni yerlere taşınması için İl Valisi, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Meslek Odaları,Kurum ve Kuruluşlar elele vererek yeni sanayi sitelerinin bir an önce projeleri hazırlanarak TOKİ tarafından kısa zamanda yapılarak esnaflarımızın buraya taşınması, işsizliğin azaltılmasına, imalatın gelişmesine ve civar iller ile rekabet halinde yarışmamız için artık bunun bir an önce faaliyete geçilmesini esnaflarımız beklemektedir. "

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN