- Haberler
- Özel Haber
- Maskar: Kayısı Üreticisi Can Çekişmektedir
Maskar: Kayısı Üreticisi Can Çekişmektedir
AKÇADAĞDER Genel Başkanı Murat Maskar yaşanan don ve dolu felaketinden dolayı Kayısı Üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.
AKÇADAĞDER Genel Başkanı Murat Maskar yaşanan don ve dolu felaketinden dolayı Kayısı Üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.
Genel Başkan Murat Maskar yaptığı açıklamada” Malatya, Türkiye’nin kayısı üretiminin kalbi olan bu kadim şehir, son bir yılda peş peşe yaşadığı felaketlerle adeta nefes alamaz hale geldi. 6 Şubat 2023 depremlerinin yaraları sarılmadan, Mart-Nisan 2025’te üst üste gelen don ve dolu felaketleri, tarımı çökme noktasına getirdi.
Özellikle kayısı üreticileri, %95’e varan verim kaybı, artan maliyetler ve depremin yıkıcı etkisiyle perişan durumda. Kayısı’nın Malatya genelinde zarar gördüğü yerlerin başında yine en fazla kayısı üreticisinin olduğu Akçadağ ilçemiz daha büyük bir zararla karşı karşıya.
Malatya, 6 Şubat 2023’te yaşanan büyük depremin yaralarını hâlâ sarmaya çalışırken, Nisan 2025’te üst üste yaşanan doğa olayları, özellikle tarımla geçinen kesimi ağır bir şekilde etkilemiştir. Nisan ayının başlarında etkili olan dolu yağışı, başta kayısı olmak üzere pek çok meyve ağacında ciddi zarara yol açmış, henüz tomurcuklanma döneminde olan ağaçların büyük bölümü zarar görmüştür. Ne yazık ki 12 Nisan gecesi yaşanan don olayı ise adeta bu zararı katlayarak üreticiyi çaresizliğe sürüklemiştir.
Yapılan ilk tespitlere göre kayısıda verim kaybı %90’ları, bazı bölgelerde ise %95’i bulmuş durumdadır.
Malatya ekonomisinin bel kemiği olan kayısı üretiminin böylesine büyük zarar görmesi sadece çiftçiyi değil, Malatya’nın genel ekonomik yapısını da tehdit etmektedir.
Depremin derin izlerinin hâlâ hissedildiği bir şehirde, böylesi büyük bir tarımsal felaketin yaşanması kabul edilebilir şey değildir.
Malatya’nın artık bir an önce tarımsal afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, binlerce çiftçi üretimden kopacak, köyler tamamen boşalacak, bölgenin sosyoekonomik dengesi geri dönülemez şekilde bozulacaktır.
DEVLET YETKİLİLERİNE ÇAĞRIMIZ NETTİR.
Malatya derhâl tarımsal afet bölgesi ilan edilmelidir.
Üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçları faizsiz ertelenmeli, gerekirse silinmelidir.
Maliyet desteği sağlanmalı, özellikle mazot ve gübrede sübvansiyon oranları artırılmalıdır.
Zarar gören üreticilere doğrudan hibe desteği verilmelidir.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamı genişletilmeli ve hızlı ödeme yapılmalıdır.
Malatya, Kayısı sadece bir meyve değil, binlerce ailenin geçim kaynağı, bir kültürün, bir coğrafyanın kimliğidir. Bu sese kulak verilmezse, Anadolu’nun kadim topraklarında üretim değil, sessizlik kalacaktır
Murat Maskar
AKÇADAĞDER Genel Başkanı
Bakmadan Geçme





