• Haberler
  • Genel
  • Prof. Dr. Naci Görür Uyardı' Ülkenin Bir Numaralı Gündemi Deprem Olmalı'

Prof. Dr. Naci Görür Uyardı' Ülkenin Bir Numaralı Gündemi Deprem Olmalı'

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem konusunda Malatya'dan uyarılarda bulundu, 'bu ülkenin bir numaralı gündemi deprem olmalı.'

         İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem konusunda Malatya’dan uyarılarda bulundu, 'bu ülkenin bir numaralı gündemi deprem olmalı.' 

          Prof. Dr. Görür, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen "Depreme Dirençli Kentler Sempozyumu"ndaki konuşmasında, Türkiye'de ilk kez 'Dirençli Kentler' deyimini kendisinin gündeme getirdiğini söyledi.


           Günümüzde birçok insanın ve siyasilerin "dirençli kentler" deyimini kullanmaya başladığını ifade eden Görür, şöyle konuştu:" Hükümet veya muhalefet cephesindeki belediye başkan adayları halka vadettiğinde deprem dirençli kentler inşa edeceğiz diyorlar. Bu elbette ki 6 Şubat depreminin farkındalığı. Bu coğrafyada, 13,6 milyon sene önce deprem mekanizması oluştu. 13,6 milyon seneden beri depremler devam ediyor. 

           Daha milyonlarca yıl devam edecek. O yüzden bu ülkenin bir numaralı gündemi deprem olmalı. Şimdi biz depremleri durduramayacağımıza göre her depremde de 10 binleri, 50 binleri toprağa veremeyeceğimize göre ne yapabilirizi araştırmalıyız. Depremde ayakta durmak için deprem dirençli kentler yapabilir."

DİRENÇLİ KENTLER İNŞA EDİLMELİ 

        Görür, depremin bitirilemeyeceğini ancak Malatya’da deprem kabusunu bitirebileceklerini, bunun içinde depreme dirençli yapıların yapılması gerektiğinin altını çizdi. Görür, belediye başkan adaylarının Malatya’nın hangi faylar üzerinde olduğunu, fayın özelliklerini, derinliğini, enini, boyunu ve ne büyüklükte deprem üretme kapasitene sahip olduğu bilmesi ve araştırması gerektiğinin vurguladı.  

           Deprem konusunda uyarılarda bulunan Görür, şöyle konuştu:" Doğu Anadolu Fayı muhakkak zamanı geldiğinde depremi üretir. Bu bölge de sürekli olarak 7 ve 7'nin üzerinde depremlerle tahrip olmuştur.

          Deprem yaşayan bir kentin insanlarısınız. 'Deprem olacak mı?' demek, güneş doğacak mı, akşam olacak mı demek kadar abes bir şey. Malatya kendi depremini yaşamadı. Siz komşunun depremini duydunuz. 

          O deprem nereden geldi? Doğu Anadolu Fayı kırıldığı için siz de yakın olduğunuz için onu duydunuz. Bu deprem olduğunda içindeki enerjinin yüzde 20'sini kırılmamış faylara veya komşu faylara transfer eder. 

HATAY’DAN SONRA EN BÜYÜK HASAR MALATYA’DA

        Prof. Dr. Okan Tüysüz, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’da, Ovacık, Çelikhan- Pütürge faylarında gerilimin arttığını söyledi. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan depremlere ait kısa gösterimin ardından Prof. Dr. Okan Tüysüz, Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük hasarı Hatay’dan sonra Malatya’nın aldığını söyledi.

           1980 yılından itibaren deprem olacak bölgelerin tahmin edilmeye başlandığını ve 6 Şubat depremlerinin de önceden bilindiğini ifade eden Tüysüz, 2004 yılında TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından Malatya’da düzenlenen sempozyumda Malatya ve çevresini bekleyen deprem riskine karşı uyarıda bulunduklarını belirtti. 6 Şubat depremlerinde en büyük hasarı zemininden dolayı Hatay’ın aldığını, Hatay’dan sonra ise Malatya’nın büyük hasar aldığını ifade etti. Malatya’da deprem beklenen fayları açıklayan Tüysüz, Malatya- Ovacık, Çelikhan- Pütürge faylarında gerilimin arttığını vurguladı.
 

Bakmadan Geçme