• Haberler
  • Genel
  • Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Toplantısı Yapıldı

Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Toplantısı Yapıldı

Şanlıurfa'daki tarımsal kuraklıkla mücadele ve kuraklığa karşı alınacak tedbirler konusunda kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan İl Tarımsal Kuraklık Merkezi Toplantısı yapıldı.

          Şanlıurfa’daki tarımsal kuraklıkla mücadele ve kuraklığa karşı alınacak tedbirler konusunda kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan İl Tarımsal Kuraklık Merkezi Toplantısı yapıldı.

           Şanlıurfa Vali Yardımcısı Onur Şatıroğlu Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, DSİ 15, Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu’nun yanı sıra ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

         Gerçekleştirilen toplantıda Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy” Bu yüzyılın kabul edilen 4 önemli kaynağı; Su, Toprak, Gıda, Enerji. Su kaynaklarını ve tarım topraklarını iyi yöneten ülkeler dünyanın en güçlü ülkeleri olacaktır…

Bu yüzyılın en büyük üç tehdidi;

1-Gıda Milliyetçiliği

2-İklim Göçü

3-Ülkelerin Kendi İçinde Gıdaya Ulaşamaması

Bu tehditlere karşı en büyük silahımız ise;

PLANLAMA, ÜRETİM, DAĞITIM (LOJİSTİK)

         İklim değişikliği ve Kuraklık ülkemizde ve bölgemizde ürün desenini ve yetiştiricilik kültürünü etkileyecektir. 

          Mevcut bilgi ve teknoloji ile kuraklığı çözmek maalesef zor. Bitki Islahı ve Hayvan Islahı ile kuraklığa karşı önlem almalıyız. Yeni genetik çalışmalar ve bilim ile çözüm üretmeye çalışmalıyız. Araştırma Enstitülerimiz, Üniversitelerimiz, TÜBİTAK, Atom Enerjisi Kurumu bu konularda özel çalışmalı.

         İklim değişikliğinin beraberinde getireceği KURAKLIK riski önümüzdeki süreçte tarımsal üretimi önemli derecede etkileyecektir.

           Bizde geleceğin tarımını planlarken kıt kaynaklardan optimum düzeyde faydalanmayı hedefliyoruz.
İklim değişikliği tüm ülkelerin karşı karşıya olduğu; ekonomik kalkınmaya, kaynak kullanımına yük getiren büyük bir problemdir. Koruma – Kullanma dengesi yok olacak.’ Kuraklık KANSER gibidir.’’ Bir günde ortaya çıkmaz…Toprak nemliliği ve su kapasitesi yıllar içinde bozulur. 

          Düzelmesi kısa süre içerisinde gerçekleşmez; toprağın eski haline gelmesi için yıllar gerekir.
Değişen koşullar nedeni ile toprağa ve suyumuza nasıl davranmamız gerektiği konusunda kendimizi geliştirmeliyiz. 

          Bilhassa topraklarımızı suyu depolayacak, hapsedecek özelliklere sahip hale getirmeliyiz.
Devletimiz Tarımsal Üretim Planlaması ile sürdürülebilir üretime destek sağlayacak, kayıtlılık oranını artıracak ve kaliteli ürünlere vatandaşlarımızın erişimine kolaylık sağlayacak tedbirler alıyor.

           Aynı zamanda tarım sanayisine yatırımlar ile 2050-2100 yılına ülkemizi hazırlıyor. Bütün dünya alanı gözetildiğinde su %71’lik bir alanı kaplamaktadır. 

           Su kendi içerisinde kapladığı alan üzerinden değerlendirildiği vakit %97 oranında tuzlu su varlığı olduğu bilinmektedir. Geriye kalan %3 lük kısmın 2/3 si Dağ buzulları ve Kutup buzullarıdır.
Sonuç olarak tatlı suyun %1 ini kullanmaktayız. Kullandığımız %1’lik toplam su oranının ise %73 ünü tarımda kullanıyoruz.
           
DEVLETİMİZ ARTIK SUYA GÖRE TARIM DİYOR…
 
          Devletimiz 1085 adetten fazla baraj ve 300’den fazla yeraltı barajı yaparak suyu depolamaya çalışıyor. Yusufeli barajının yapılışı buna en büyük örnektir.”
 

Bakmadan Geçme