TÖTM GETAT Birimi Türkiye'de Sayılı Merkezler Arasında

Turgut Özal Tıp Merkezi: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıpta Güvenli Adres

       Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, Turgut Özal Tıp Merkezi’nde uygulanan Sağlık Bakanlığı onaylı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp yöntemlerini anlattı. Akupunkturdan sülük tedavisine, ozon terapiye kadar pek çok alanda güvenli hizmet sunuluyor.

PROF. DR. HAKAN PARLAKPINAR’DAN GETAT’IN DETAYLARI

         Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları (GETAT), son yıllarda sağlık sektöründe hızla önem kazanan bir alan olarak öne çıkıyor. Malatya’da bulunan Turgut Özal Tıp Merkezi de bu alanda ülkemizin önde gelen merkezlerinden biri.

          Malatya Flaş Haber ve Malatya Derin Haber olarak, Turgut Özal Tıp Merkezi GETAT Uygulama ve Eğitim Merkezi’nin çalışmalarını ve burada yapılan tedavileri Prof. Dr. Hakan Parlakpınar’dan dinledik. Prof. Dr. Parlakpınar, GETAT’ın Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanmış çerçevesini, uygulamalarını ve merkezin işleyişini detaylarıyla anlattı.

RESMİ GAZETE’DE TANIMLANAN YÖNETMELİK

             Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, 2014 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’nin bu alanda bir dönüm noktası olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın on beş ayrı uygulamayı tanımladığını ve bu uygulamaların standartlara kavuşturulduğunu söyledi. Parlakpınar, yönetmelikle “merkez” ve “ünite” kavramlarının tanımlandığını, üniversite hastaneleri ve eğitim araştırma hastanelerinin gerekli şartları sağlamaları halinde merkez statüsü kazanabileceğini belirtti.

KUPA, SÜLÜK, AKUPUNKTUR VE DAHA FAZLASI

             Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları, yalnızca bitkisel tedavi ya da doğal yöntemlerden ibaret değil. Kupa terapisi (hacamat), hirudoterapi (sülük tedavisi), ozon terapi, fitoterapi (bitkisel ürünlerle tedavi), apiterapi (arı ürünleriyle tedavi), müzikoterapi (müzikle tedavi), akupunktur, hipnoz ve proloterapi gibi çok sayıda bilimsel destekli yöntem, uzman hekimlerce uygulanıyor. 

            Prof. Dr. Parlakpınar, bu uygulamaların “merdiven altı” olarak nitelendirilen izinsiz yerlerde değil, Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerde, bilimsel temellere dayalı olarak yapılmasının önemine vurgu yapıyor.

“HEM UYGULAMA HEM EĞİTİM”

               Turgut Özal Tıp Merkezi GETAT biriminin aynı zamanda eğitim merkezleri bulunduğunu belirten Prof. Dr. Parlakpınar, Şu anda merkezde akupunktur, fitoterapi, kupa, sülük, mezoterapi, hipnoz, proloterapi, larva tedavisi ve ozon terapisi uygulamaları yapıldığı gibi bu 9 alanda Sağlık Bakanlığı tarafından eğitim verme yetkilerinin de olduğunu belirtti.

“ALTERNATİF DEĞİL, TAMAMLAYICI TIP”

             Parlakpınar, geleneksel tıp uygulamalarının modern tıbbın yerine değil, tamamlayıcı olarak görüldüğünü belirterek, her hastaya uzman doktorlar tarafından gerekli tahlil ve muayeneler yapıldıktan sonra tedavi uygulandığını söyledi. Bitkisel veya doğal tedavilerin yalnızca doktor onayıyla ve belirli prosedürlere uygun olarak yapılması gerektiğinin altını çizen Parlakpınar, kulaktan dolma bilgilerle yapılan yanlış uygulamaların tehlikelerine dikkat çekti.

TÜRKİYE’DE GETAT MERKEZLERİNİN DURUMU

            Türkiye’de birçok üniversite ve özel hastanenin GETAT uygulamaları alanına yatırım yaptığını belirten Prof. Dr. Parlakpınar, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin 2017 yılından bu yana bu alanda hizmet verdiğini ve farklı klinik branşlarla iş birliği içinde projeler geliştirdiklerini ifade etti. Parlakpınar, GETAT uygulamalarının akademik bir çerçevede ele alınarak hastaların tedavi ve takiplerinin yapıldığını vurguladı.

          Turgut Özal Tıp Merkezi GETAT biriminde hastalar, doktor onayıyla ve bilimsel ilkeler doğrultusunda tedavi ediliyor. Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın Türkiye’deki en güvenli adreslerinden biri olan bu merkez, alanında uzman kadrosu ve güçlü altyapısıyla hizmet vermeye devam ediyor.
 

Bakmadan Geçme