Yenilikçi Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Faaliyete Başladı

Uluslararası düzeyde çözüm odaklı bakış açısıyla insan ile tüm canlıların haklarına saygıyı artırma, çevre ve tüm canlıların yaşam kalitesini korumaya yönelik çalışmalar yapan YESKAD merkezi Malatya'da.

PAYLAŞ
Malatya Derin Haber - Kayhan İNCEOĞLU

            Uluslararası düzeyde çözüm odaklı bakış açısıyla insan ile tüm canlıların haklarına saygıyı artırma, çevre ve tüm canlıların yaşam kalitesini korumaya yönelik çalışmalar yapan YESKAD merkezi Malatya’da.

          YESKAD tan yapılan açıklamada” Yenilikçi Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’miz (YESKAD) merkezi Malatya’da olup Türkiye’nin birçok ilinde akademisyen, mühendis, eğitimcilerden oluşan güçlü bir üye yapısına ve  gönüllü çalışan ekiplere sahiptir.

         Derneğimizin kuruluş amaçları arasında, uluslararası düzeyde çözüm odaklı bakış açısıyla 
insan ile tüm canlıların haklarına saygıyı artırma, çevre ve tüm canlıların yaşam kalitesini  korumaya yönelik çalışmalar yapmaktır. 

             Çalışma yöntemlerimiz arasında ise faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için analiz, anket veya araştırmalar yapma, politikalar üretme, yönetim becerilerini geliştirme ve bu çalışmaları raporlama yer almaktadır.

          Son zamanlarda ülkemizin gündeminde önemli yer tutan ve toplumda farklı bakış açısı oluşturan sokak hayvanları hakkında hazırlanan yasaya ilişkin gençlerin bakış açısını görmek, konunun gençler üzerindeki etkisini, onların bu konudaki düşüncelerini, çözüm önerilerini ve duygularını anlamak ve paylaşmak için Gençlerin Bakış Açısıyla Sokak Hayvanları Yasa Taslağı Araştırma Raporunu hazırladık.

GENÇLERİN BAKIŞ AÇISIYLA SOKAK HAYVANLARI YASA TASLAĞI ARAŞTIRMA RAPORU

            Araştırma Google Form kullanılarak 25-30 Haziran 2024 tarihleri arasında Ankara, Antalya, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Kahramanmaraş,  Samsun, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde yapılmıştır. Araştırmaya 13 – 30 yaş arasındaki 914  genç katılmıştır. Elde edilen veriler akademisyenler ile alan uzmanları tarafından  değerlendirilmiştir.

            Araştırmamıza 498 erkek, 416 kadın gencin katıldığı; katılımcıların çoğunluğunun 92 kişi  ile 14 yaşında, 84 kişi ile de 25 yaşında olduğu; eğitim durumlarına göre en fazla lise eğitim  durumuna sahip 456 kişi olduğu, ardından lisans eğitim durumuna sahip 256 kişinin katıldığı; yaşadığı şehir durumuna göre ise en fazla katılımcının İstanbul 125, Malatya 86, Diyabakır 81, Ankara 70, Kahramanmaraş 70 ve İzmir 66 kişi ile araştırmaya katılmıştır.

1- Sokak hayvanlarının Türkiye'de önemli bir sorun olduğunu düşünüyor musunuz? Sorusuna, katılımcıların % 65,9’u evet, % 29,3’ü hayır, % 4,8’i de fikrim yok yanıtını vermişlerdir. 

            Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğunun (%65,9) sokak hayvanlarının Türkiye'de önemli bir sorun olduğunu belirtmişlerdir.

2- Yaşadığınız mahallede yada semtinizde sokak hayvanları mevcut mu? sorusuna ilişkin katılımcıların % 87,7’si evet, % 5,0’i hayır, % ,7,2’si de fikrim yok yanıtını vermişlerdir. 
  
          Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğunun (% 87,7) yaşadığı mahallede yada semtte sokak hayvanlarının mevcut olduğu belirlenmiştir.

3- Sokak hayvanı sahiplenmeyi düşünür müsünüz? sorusuna ilişkin katılımcıların % 32,4’ü evet, % 48,8’i hayır, % 18,8’ininde fikrim yok yanıtını vermişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğunun (%48,8) sokak hayvanı sahiplenmeyi düşünmedikleri belirlenmiştir.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN