Yetiş ya Hızır - Hamit KİRAZ

Yetiş ya Hızır


Yetiş ya Hızır,

Darda kalana yetiş

Hasta yatağında yatan hastalara yetiş   

Darda kaldım yetiş ya boz atlı Hızır. 

      Hızır ayı ocak sonu ve şubat ayı olarak bilinir. Alevi inancına göre eskiden Hızır ayı geldiğinde evler temizlenir gelecek misafirlerin şahsında haneye Hızır uğrayacağına inanılırdı. Evlerin kapısı açık bırakılırdı gece Hızır gelir diye, un ve zarğa çuvalları ağzı açık bırakılırdı  bereket boluk girsin diye.

        İnanca göre Hızır; Bazen fakır Bazen vezir kılığında.
Bazısında Hızır Ak sakalı. Kimi zamansa Boz atlı Hızır. Ya da Döşürcü kılığında görünür. Alevilerin hızır anlayışı 

"ete kemiğe büründüm"

yunus gibi göründüm diyen yunus emrenin felsefesinde kendini bulur.

Hızır günü 

       Bir çok yörede farklı etkinliklerle kutlanır, lokmalar pişirilir, katmer, kümbe yapılır. gözlemeler, yağlı ekmekler hazırlanır. "günün anlamına uygun etkinlikler düzenlenir"  Dua, duvaz eşliginde lokmalar dağıtılır.

       Ancak bir çok yörede olduğu gibi bizim oralarda Hızır lokması bu şekilde yapılırdı genelde cuma günü lokmalar  hazırlanırdı  gözleme(şıdık),katmer,kümbe  yapılırdı akşam oldumu herkes lokmasını alırdı. Rehber Dedenin evine giderlerdi günün anlamına uygun riyevetlere göre  Hızır anlatılırdı,sohbetler edilirdi köyde bir ihtiyaçlı varsa yardım edilmesini isterledi, cemata gelemiyen yaşlı ve Hasta varsa onların  lokmasını evine gönderirlerdi, cemaatın selâmlarını iletirlerdi, komşular arasında bir küskünlük varsa sulh edip rızalık isterlerdi,

       Gecenin ilerliyen saatlerde  gelen lokmaları tepsilere doldurup hazırlarlardı Dede dua verdikten sonra lokmaları dağıtırlardı.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
19Ekm

Beydağına Derdimi Döktüm

31Ağs

Hizmet Haktır;

19Ağs

Tek Derdim Hizmetti

08Ağs

Benim Tek Derdim Hizmet; 2 Bölüm

08Haz

Evim Yok Evim...